100.000 € za servis gasilskih avtolestev

100.000 € za servis gasilskih avtolestev

-
0 1362

Prejšnji teden sta nas bralci obvestili o izredno dragem servisu gasilskih avtolestev na enem izmed gasilskih vozil novomeškega GRC -ja. Gasilci so omenjeno vozilo prejšnjo sredo odpeljali na servis v Avstrijo. Znesek storitve pa bo znašal skoraj 100.000 evrov. Za razlago smo poprosili odgovorne. Iz novomeškega Gasilsko reševalnega centra so nam posredovali pojasnilo, ki ga objavljamo v celoti.

V Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto je bilo leta 2005 kupljeno vozilo Bronto SkyLift za gašenje in reševanje iz globin ter višin, ki je nadomestilo dotrajano avto lestev TAM 190. Vozilo Bronto SkyLift nam je, ob rednih letnih servisih s strani pooblaščenega serviserja, vseh 14 let zelo učinkovito služilo. V zadnjem obdobju pa so se na vozilu pričele pojavljati napake in s tem težave pri obratovanju. Pooblaščeni serviser nam je, glede na opis napak, svetoval izvedbo generalnega servisa, ki se ga po navodilih proizvajalca izvede po 10 letih obratovanja. 

Pri izvedbi generalnega servisa pooblaščeni serviser zamenja oz. obnovi vse vitalne dele dvigala, zamenja vse električne in hidravlične vode, zamenja tesnila na vseh cilindrih, obnovi zglob, zamenja hidravlične tekočine, opravi letni pregled, zamenja cevi za vodo ter odpravi morebitne napake. Izvedba generalnega servisa podaljšuje varno in učinkovito delovanje dvižne reševalne ploščadi za najmanj nadaljnjih 10 let. 

Cena generalnega servisa je 82.418,00 evrov + ddv. Glede na to, da je cena novega primerljivega vozila med 700.000 evrov in 1.000.000 evrov, je izvedba generalnega servisa smiselna. Strošek servisa bo pokril GRC Novo mesto iz sredstev požarnega sklada Mestne občine Novo mesto, ki jih je Odbor za razpolaganje z dodeljenimi sredstvi požarnega sklada Mestne občine Novo mesto s sklepom namensko opredelil.

Vozilo smo na pooblaščeni servis v Avstrijo odpeljali prejšnji teden, servis pa bo predvidoma zaključen v 8 tednih. Za primer intervencije in potrebe po vozilu za gašenje in reševanje iz višin ima GRC Novo mesto za čas servisa sklenjen sporazum s Poklicno gasilsko enoto Krško in PGD Trebnje, ki bodo z enakovrednim vozilom posredovali na našem območju. Gregor Blažič, Direktor-poveljnik Gasilsko-reševalni center Novo mesto