56. Jurjevanje v Jurjevanjski dragi

56. Jurjevanje v Jurjevanjski dragi

-
0 43

V Črnomlju, v slovenski prostolnici folklore, poteka te dni že 56. Jurjevanje v Beli krajini. S prvim poletnim dnem bo znova oživela tudi Jurjevanjska draga, kjer se bo zgodil folklorni svet v malem in kjer poteka letošnji osrednji program festivala, katerega rdeča nit bodo folklorni plesi, ljudske pesmi in folklorne noše.

Jurjevanje je najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki temelji na ljudskem folklornem izročilu, tako Bele krajine kot ostalih regij Slovenije in tudi tujine. Tako bo že ob 17. uri v Jurjevanjski dragi slišati otroški smeh in petje, saj bodo nastopile otroške folklorne skupine OFS OŠ Mirana Jarca, OFS KUD Sevdah – Črnomelj, O&MFS KUD Oton Župančič Vinica, OFS Dragatuš in OFS Vrtec Semič. Sledil bo nastop Tamburaškega orkestra KUD Oton Župančič Vinica.

S tretjim dnem festivala organizatorji tudi uradno in slavnostno odpirajo že 56. Jurjevanje.

Vrhunec večera bo predstavitev in nastop belokranjskih folklornih skupin FS Zeleni Jurij Črnomelj, FS KUD Božo Račič Adlešiči in FS KUD Oton Župančič Vinica. Nastopila bo tudi FS KUD Sevdah Ljubljana – enota Črnomelj. Iz tujine v goste prihajata folklorni skupini De Krekkel iz Nizozemske in aktraktivni Folklorni ansambel Sveti Đorđe iz Beograda, Srbije.

Letos je na Jurjevanju poskrbljeno tudi za zabavo pozno v noč, saj bo obiskovalce na plesni podij zvabila Tanja Žagar, vodilna pevka slovenske zabavne glasbe, in popularni Tamburaški sastav Mejaši iz Hrvaške.

Prva dva dneva sta sicer obiskovalcem festivala postregla z različnimi kulturnimi dogodki. V sredo so organizatorji predstavili knjižico Zelišča v kulinariki ter odprli kiparski razstavi Linija Boštjana Kavčiča in Pravljice v glini Vesne Taušanović,  likovno razstavo in fotografsko razstavo o arhitekturi Bele krajine. Razstave so na voljo na ogled v starem mestnem jedru Črnomlja v času festivala. Obiskovalci so si ogledali še filmsko projekcijo Praznovanje pomladi ob 100-letnici rojstva Franceta Štiglica in prisluhnili pogovoru z Zvezdano Mlakar.

V četrtek je sledilo predavanje “Ljudska noša, narodna noša ali folklorni kostum?” v Spominski hiši Otona Župančiča na Vinici, otvoritev razstave “Vinceremo – Videt čemo, Okupacijske meje v Beli krajini 1941– 45”, ki je v MMZ Črnomelj na voljo na ogled do 19. julija, in koncert Anike Horvat, na katerem so celoten izkupiček od prodanih vstopnic namenili prizadetim v neurju s točo v Poljanski dolini ob Kolpi.

Vabljeni v Jurjevanjsko drago, naj se vam oči spočijejo ob lepoti belokranjskih noš in naj vam srce zaigra ob zvoku tamburic v družbi prijateljev!

Jurjevanje v Beli krajini