Adria zanika trditve, trak upočasnili, bodo zvišali plače?

Adria zanika trditve, trak upočasnili, bodo zvišali plače?

-
4 2128

Potem ko smo v redakcijo prejeli pismo delavcev novomeške Adrie o nemogočih razmerah in omedlevanju zaposlenih, so v podjetju zanikali, da bi delavci imeli slabe pogoje in naše poročanje ocenili za prenapihnjeno in površno. Tudi sindikalisti z razmerami niso povsem seznanjeni oz. ne govorijo glasno.

Sekretar dolenjsko-belokranjske regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) Dušan Velše je za STA povedal, da navedbe v anonimki ne držijo. Ko smo ga poklical in vprašali po razmerah oz. ali je sploh seznanjen z razmerami v podjetju, je povedal da ne. Pogovarjali smo se tudi z Ramom Čivovićem, vodjo sindikata SKEI v Adrii. Čivović je bil seznanjen le z enim primerom posredovanja reševalne službe. In dodal, da ne more komentirati ostalih primerov zaposlenih, ki so omedleli, če ti niso včlanjeni v sindikat.

Vsekakor pa je zanimiva informacija, saj se prav sindikat SKEI z izvršnim svetom podjetja pogaja za višje plače. Po naših neuradnih informacijah sindikat zahteva zvišanje plač zaposlenih, in sicer od 10 do 15-odstotkov. Številni na traku imajo plačo nekaj več kot 600 evrov neto.

Spomnimo, da smo prejšnji petek pristojne prosili za odgovore, ki pa so se jim izmikali oz. jim jih za naš portal ni bilo vredno posredovati. Posredovali so jih kasneje, ko so delovne razmere zaposlenih zanimale tudi POP TV.

O poškodbi, omedlevici zaposlenih, zaradi hiperventilacije in posredovanju reševalcev smo dobili tudi potrdilo iz novomeškega Zdravstvenega doma. Prav tako smo se pogovarjali z enim izmed zaposlenih, ki je stopil pred kamero.

In ker bo zadevo obravnavala tudi delovna inšpekcija, ta bo v Adrii v torek okoli 11. ure, bodo morali pristojni v podjetju nekaj ukreniti, da bodo res zaščitili zdravje svojih zaposlenih, ki izdelujejo ene najboljših avtodomov in počitniških prikolic na svetu.

Danes so v podjetje povabili tudi televizijsko ekipo, da bi ji predstavili delovne pogoje v podjetju. Na oblačen dan in pri temperaturi zraka okoli 20 stopinj Celzija, v proizvodnji ni zaznati pretirane vročine. Zaposleni so opazili še eno spremembo, saj je prostor lepo prevetren oz. je odprtih več vrat kot sicer.

In kar je najbolj zanimivo, po informacijah zaposlenih iz podjetja, je današnji tempo proizvodnje izrazito počasnejši. Tako so danes do okoli 12. ure naredili 11 avtodomov. V dnevih, ko ni obiskov novinarskih ekip, jih v enakem času naredijo že 15 oz. 16! Kot pojasnilo, so vodilni novinarjem povedali, da gre pač za drugačen model vozila in da je kvota narejenih vozil manjša.

Vsekakor, upamo da to za podjetje ne bo prevelik izpad. Smo pa veseli za delavce, ki vsaj danes lahko delajo bolj umirjeno. Ne glede na to, da so novinarske ekipe, na ne-prevroč dan in v prezračenih prostorih, posnele tudi termometer. Ta je zagotovo danes kazal idealno temperaturo. In še nekaj, delavci so danes lahko v miru pojedli malico, so nam sporočili zaposleni.

Za konec še vprašanje, ki so nam ga posredovali delavci za vodstvo:  če so vodilni morda tudi sami pripravljeni delati ob takšnem tempu, pa naj bo samo 25 stopinj Celzija in nič več?