Akademija ob evropskem letu kulturne dediščine v Nm

Akademija ob evropskem letu kulturne dediščine v Nm

-
0 67

Na novinarski konferenci v Knjižnici Mirana Jarca je Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta predstavili Akademijo ob evropskem letu kulturne dediščine v Novem mestu. Glavno vodilo akademije, ki bo potekala v novomeški knjižnici v petek, 25. maja, od 10. ure dalje, je izpostaviti kulturno dediščino, razgledanost in napredno miselnost Novomeščanov.

Člani Odbora, direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špeličin častna občana Mestne občine Novo mesto zaslužni profesor dr. Jože Gričar in redni profesor dr. Miha Japelj so poudarili, da ima Novo mesto bogato kulturno dediščino, česar se moramo zavedati in tudi prenesti na prihodnje rodove. Kot simbol so izpostavili ustanovitev novomeške gimnazije, saj so Novomeščani kot zelo zavedni že leta 1746 sami prosili Marijo Terezijo, da dovoli njeno ustanovitev. Direktorica občinske uprave Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič je povedala, da so Novomeščani že v preteklosti zelo cenili znanje in bili v miselnosti pred Dunajem, ki je dobil gimnazijo tri leta kasneje. »Na Mestni občini Novo mesto smo hvaležni ljudem, ki so predlagali ustanovitev gimnazije. Na to smo ponosni, saj so se že takrat zavedali, da je znanje pomembno za razvoj, kar se odraža tudi v našem uspešnem gospodarstvu,« je še dodala.

Strokovnjaki bodo na Akademiji v obliki panelne razprave razpravljali o pomenu in razvojnih priložnostih Novega mesta iz vidika kulturne dediščine, izpostavili poznano in tudi manj prepoznavno kulturno dediščino Novega mesta ter iskali rešitve za promocijo in uporabnosti kulturne dediščine v sklopu trajnostnega turizma Novega mesta.