ANKETA: Večina za zaprtje trgovin ob nedeljah

ANKETA: Večina za zaprtje trgovin ob nedeljah

-
17 519

V predhodni anketi smo vas spraševali, če ste za zaprtje trgovin ob nedeljah. Večina sodelujočih v anketi na naši spletni strani je bila za zaprtje.

ANKETA: Ste za nedeljsko zaprtje trgovin?

da (76%, 565 glas/ov)
ne (22%, 165 glas/ov)
me ne zanima (2%, 15 glas/ov)

Pobuda nepovezanega poslanca Andreja Čuša, da se z zakonom prepove obratovanje trgovin ob nedeljah, je naletela na podporo SMC-ja. Predlog novele zakona o trgovini bo tako vložil v postopek, sprejet bi bil lahko decembra.

Podpise, da se o predlogu zakona razpravlja tudi v državnem zboru, so prispevali poslanci strank SMC-ja, pa tudi DeSUS-a in SD-ja ter NSi-ja. V strankah podpirajo predvsem razpravo o tej temi, za zaprtje trgovin pa so se izrekli le v SMC-ju. Čuš odziva ni dobil od strank SDS in Levica. Okoli 5.000 podpisov je zbral tudi s spletno peticijo, to pa po besedah poslanca kaže na podporo tudi med ljudmi.

Za takšen predlog so se v koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije odločili, ker so večkrat videli “zgarane, tudi ‘skurjene’, preobremenjene obraze v trgovinah”, zato bodo naredili vse, da “delavkam in delavcem omogočijo vsaj en prost dan v tednu.”

Podporo predlogu je izrazil tudi ekonomist Jože P. Damijan: “Kam gre ta svet, ta povečan konzumerizem … Da niti ob nedeljah ne moremo najti časa za svoje aktivnosti in svojo družino, vodi v povsem napačno smer.” Dodal je, da tudi najbolj razvite evropske države spodbujajo tradicionalne družinske vrednote in imajo trgovine ob nedeljah zaprte.

Znova bi imeli dežurne trgovine
Predlog zakona predvideva sistem dežurnih trgovin – trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu. Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest. (STA)

V novi anketi na naslovnici Vas sprašujemo po predsedniških kandidatih oz. kdo bo zmagovalec, predsednik.