V&F: Trdinov vrh naš, vojašnica Hrvaški, Drage Sloveniji in 3/4 Piranskega zaliva

V&F: Trdinov vrh naš, vojašnica Hrvaški, Drage Sloveniji in 3/4 Piranskega zaliva

-
28 3432

Medtem ko se Slovenija in Hrvaška nista uspeli dogovoriti o državnih mejah, pa vseeno na teh območjih živijo ljudje, ki pa se za mejo ne zmenijo oz. imajo tako slovenski državljani kot tudi hrvaški državljani svoje prijatelje in zemljišča na obeh straneh. Čeprav so ponosni na svojo narodnost, politično in nacionalno niso obremenjeni, pač pa so sosedje, prijatelji, ki si želijo normalnega sobivanja in življenja, ne glede na mejo, ki so jo danes (četrtek) ob 14. uri predstavili v Haagu. Upamo na najboljše za ljudi, ki živijo ob meji.

Po tem sporazumu je Stalno arbitražno sodišče v Haagu dokončno določilo mejo med državama, in sicer glede poteka 670 kilometrov kopenske meje, glede meje v Piranskem zalivu in glede stika Slovenije z odprtim morjem.

Arbitražno sodišče in razsodba:

Piranski zaliv. Tri četrtine Piranskega zaliva Sloveniji. Meja bo ravna črta. Sloveniji Piranski zaliv od ustja Dragonje do točke 45° 30′ 41,7” severno in 13° 31′ 25,7” vzhodno.

Na območju Gorjancev meja poteka v skladu s slovenskim katastrom. Zgodovinske meje ni, katastrske meje sovpadajo. Meja sledi katastrskim mejam.

Trdinov vrh oziroma Sveta Gera je hrvaško ozemlje je bila izjava arbitra Guillauma. Oddajnik in slovenska cerkev ostaja na slovenski strani, medtem, ko je vojaški objekt na hrvaški strani. Slovenski vojaki so danes še v objektu, na vrhu pa sta tudi policijski patrulji obeh držav.

Vas Drage v Beli krajini je na slovenski strani meje. Približno 20 domačinov, ki živijo v vasici je zadovoljnih. Nekaj manj zadovoljstva je v Brezovici, saj so nekateri zaradi katastra pristali na hrvaški strani.

Meja na območju Posavja in Obrežja sledi mejam katastrskih občin. Sotla. Po katastrski meji.

Snežnik oz. Tomšičeve parcele pripadajo Sloveniji in sledijo Rapalski meji

Meja med Slovenijo in Hrvaško se določi na reki Dragonji in se konča na sredini ustja reke. Tako hiša Joška Jorasa ostane na Hrvaškem.