Avtor spornih posnetkov je 28-letni Slovenec

Avtor spornih posnetkov je 28-letni Slovenec

-
0 274

Video posnetka, ki sta se 23. marca letos pojavila na spletni strani YouTube in prikazujeta vojaške in druge uradne objekte po Sloveniji, sta po nepotrebnem vznemirila javnost, sporočajo s policije. Njihov avtor je namreč 28-letni Mariborčan, ki se je včeraj sam javil policiji in sporočil, da je posnetke objavil kot družbeno provokacijo, poroča 24ur.com.

“Neokusen poskus šale, ki ga je avtor sicer kasneje obžaloval, je sprožil ukrepanje pristojnih služb, zato bo proti njemu vložena kazenska ovadba za kaznivo dejanje zlorabe znamenja za pomoč in nevarnost, za katero je zagrožena kazen do tri leta zapora,” so sporočili s policije.

Tudi analitik podvomil v pristnost posnetka

Da bi lahko šlo za provokacijo izpod rok Slovenca, je včeraj poudaril tudi politični analitik in obramboslovec Klemen Grošelj, ki je dejal, da je video najverjetneje pripravil nekdo, ki Slovenijo in njene vojaške objekte dobro pozna.”Osebno bi se bolj nagibal kakšni zgodbi iz domačih logov. Ne smemo pa vsega tega izključiti in apriori dejati, da to ni nič,” je včeraj za 24ur.com dejal Grošelj.

Kaj sta prikazovala posnetka?

Problematična videa je na YouTubu 23. marca letos objavil uporabnik pod imenom abdul bakr, s spleta pa ju je umaknil včeraj popoldan. V njih je navedel, da ima Slovenija dva milijona prebivalcev in le sedem tisoč vojakov, prav tako je navedel, da so vsi vojaški objekti zelo slabo varovani. Ob koncu drugega videa je še navedel, da Slovenci verjamemo, da smo varni, celo najbolj v Evropski uniji in med državami zveze Nato, nato pa dodal, da je čas za Ljubljano in Maribor.