FOTO: Babje poletje

FOTO: Babje poletje

-
3 877

Po mokrem in zelo kislem septembru je pred nami prijetnejši oktober oz kar babje poletje. Že od jutri naprej nas čakajo sončni in toplejši dnevi, z dnevnimi temperaturami do 20 in več stopinj, tako da boste vsi, ki vas je prehitra jesen ohladila, spet prišli na svoj račun. Tudi kurilna sezona bo za nekaj dni prekinjena, saj bodo tudi jutra manj sveža kot so bila minule dni.

Ponoči bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 11 stopinj.

V sredo bo na severnem Primorskem in Notranjskem zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Drugod bo povečini sončno. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 stopinj C.

OBETI
V četrtek bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pretežno oblačno in povečini suho. Drugod bo prevladovalo sončno vreme. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo ponekod pihal jugozahodni veter. V petek in soboto bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nižinah. (Arso)

Indijansko oz. babje poletje:

Indijansko poletje označuje daljše obdobje lepega in toplega vremena, ki običajno sledi prvim jesenskim hladnim dnem. Izraz se uporablja po vsem svetu, njegov izvor pa še ni povsem pojasnjen, čeprav se s tem vprašanjem že več kot stoletje ukvarjajo različni avtorji. Najstarejši znani zapis tega izraza sega v daljne leto 1778, ko ga je za opis takratnega vremena uporabil francoski pisatelj St. John de Crevecoeur. Za indijansko poletje so značilni sončni dnevi s hladnimi jutri in na poletje spominjajočimi temperaturnimi maksimumi. V Evropo je izraz indijansko poletje prišel iz druge strani Atlantika, pred tem pa je bil na Slovenskem v uporabi izraz babje poletje, ki je še vedno živ. V Angliji in nekaterih sredozemskih državah se uporablja tudi izraz Martinovo vreme, saj pogosto sovpada s čaščenjem svetega Martina, ki sicer goduje 11. novembra.

Izvor besedne zveze indijansko poletje še ni povsem pojasnjen, teorije o njegovem izvoru se precej razlikujejo. Ena od razlag pravi, da naj bi prvotni Indijanci na jugozahodu ZDA ta čas v letu določili za sezono lova, saj naj bi bile razmere za lov v takšnih vremenskih pogojih idealne. Še ena izmed mnogih različic povezuje pojav s pobiranjem pridelkov, ki naj bi se mu ameriški staroselci posvečali prav v tem obdobju. Zanimiva pa je še tretja razlaga tega pojava. Obdobje lepega in toplega jesenskega vremena, ki sledi krajšemu ali daljšemu obdobju hladnega vremena močno zaznamuje pisana obarvanost narave v vse mogoče odtenke toplih barv, kar lahko asociira tako na ženska oblačila kot tudi na pisana oblačila in poslikave teles ameriških staroselcev. (neurje.si)