Bo padel rekord, ki je 40,8°C?

Bo padel rekord, ki je 40,8°C?

-
2 660

V teh dneh se govori o temperaturnih rekordih, ki bi se z novim vročinskim valom lahko spremenili. Prvo izmerjeno temperaturo nad 40 stopinj Celzija v Sloveniji, so izmerili leta 1950, in sicer v Črnomlju. Takrat je bila temperatura 40,6 stopinj Celzija. Do naslednjega rekorda je bilo treba počakati kar 63 let. 8. avgusta 2013 so v Cerkljah ob Krki izmerili 40,8 stopinj Celzija. Zdaj pa se je očitno obdobje občutno skrajšalo. Tokratni vročinski val bo kot kaže eden izrazitejših v zadnjih 100 letih.

Na vreme v večjem delu stare celine vpliva anticiklon, katerega središče se bo danes nahajalo vzhodno od naših krajev. Zahodni del pa je dosegla vremenska fronta in ta bo jutri poskrbela za padavine in nevihte v pasu od zahodnega dela Nemčije, prek Francije so Iberskega polotoka.

Omenjena vremenska fronta bo tudi velika temperaturna ločnica med vročo afriško zračno maso in veliko bolj svežo atlantsko. Pred hudo vročino jutri opozarjajo tako na Apeninskem kot Balkanskem polotoku, v večjem delu srednje Evrope in v Baltskih državah. Tu bodo temperature krepko presegale 30 st. C in se lokalno približale tudi 40 st. C. Veliko bolj sveže bo na Britanskem otočju, kjer niti najvišje dnevne temperature ne bodo presegle 20 st. C.

Po vročem dnevu je pred nami jasna in topla noč. Nekaj več svežine nam bodo nudile šele zgodnje jutranje ure. Največ hladu boste deležni v alpskih dolinah, na Notranjskem in Ribniško-Kočevskem, kjer bo ob sončnem vzhodu okoli 14 st. C. V vzhodnem in osrednjem delu države pričakujemo med 17 in 20 st. C, še kakšno stopinjo več bo na Primorskem.

Sončno jutro se bo nadaljevalo v prav tak dan. Oblakov skorajda ne bo. Vročino bo nekoliko blažil le šibak lokalni veter. Termometri bodo največ, kar 38 st. C pokazali na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in tudi ponekod v osrednji Sloveniji. Zelo vroče bo tudi na Goriškem in Štajerskem koncu, senco pa boste zagotovo iskali tudi v preostalem delu države.

Do konca tedna se bo vročina še nekoliko stopnjevala. V sredo popoldne bo na nebu nekaj več oblačnosti. Povečala se bo tudi možnost za nastanek kakšne vročinske nevihte, dnevi v nadaljevanju tedna pa bodo spet minili skoraj brez oblačka. V četrtek in petek bo ob šibki burji najbolj vroče na Primorskem, ob koncu tedna pa predvidoma spet na vzhodu Slovenije in takrat bodo možni tudi novi temperaturni rekordi. Ni kaj, iskali bomo senco oz ohladitev. Morje ima okoli 27 stopinj, celinske vode so prav tako tople, a vseeno manj kot bo vroče ozračje.