Bolgar za lov na begunce

Bolgar za lov na begunce

-
0 258

Evropa je vse bolj podobna ZDA. Potem ko se t.i. migrantska balkanska pot zapira, se tudi na evropskih tleh dogaja podoben lov na begunce kot ob ameriško-mehiški meji, kjer zakone v roke prevzemajo lokalci.

Makedonska meja je spet zaprta za migrante in migranti bi lahko za vstop v EU ubrali pot prek Bolgarije. Tam pa so že nastale skupine ljudi, ki so si zadele okrutrn in nedopusten ‘hobi.’ Organizirane so t.i. posebne patrole, ki lovijo begunce, piše Deutsche Welle.

‘Od naše vasi do meje je 7 km . Vsi, ki se izognejo ogradi, gredo čez našo vas,’ je povedal 76-letni pastir Kosta, eden izmed 18 prebivalcev vasice Dolno Jabalkovo. Gre za majhno vasico, ki je v postala znana, po mladeniču Dinku Valevu iz mesta Jamboli. Mladenič naj bi s svojim motorjem ob meji s Turčijo ‘ujel’ kar 25 beguncev in zdaj organizira skupino prostovoljcev za lov na begunce.

Izjava mladeniča: ‘Vse, ki ulovimo ostanejo v naših rokah. Jasno je, da jih želimo ubiti, saj tudi oni želijo mene pokončati, kajne,’ meni Dinko in nadaljuje: ‘če lahko oni mečejo bombe, jih lahko tudi jaz,’je za nemški mediji dodal Dinko, ki meni, da je vsak begunec skrajnež, džihadist.

Bolgarsko ministrstvo za notranje zadeve mladeniča ne jemlje resno oz. ga ne obravnavajo. Pristojna ministrica, Rumiana Bačvarova, je pozvala medije, naj o njegovi dejavnosti obveščajo policijo in njegova dejanja ocenila za neobičajno.

Eden izmed lokalnih politkov je povedal, da Dinka naj ne jemljejo resno. Mladi Bolgar je uspešen trgovec z ‘barvnimi kovinami,’ ki je še pred kratkim bil v Dubaiju, kjer je prodajal neke dele za stroje, je še povedal lokalni politični veljak.
Deutsche Welle še piše, da je Dinko prek FB profila do zdaj našel 20 prostovoljcev. Poleg znanih lokalcev, naj bi se na seznamu znašel tudi eden izmed članov vladajoče stranke.
Eden izmed mejnih policistov je povedal, da bi bili ljudje kot je Dinko, dobrodošli, saj policije na tem delu meje ni oz. jo je premalo.