Bolj stabilno in vroče

Bolj stabilno in vroče

-
0 168

V naslednjih dneh bo vreme pri nas precej bolj stabilno, saj bomo pod vplivom visokega zračnega tlaka, v višinah bo k nam dotekal toplejši in bolj suh zrak, nekaj močnejših neviht bo jutri nastalo severno od Alp. Na zahodu Evrope se bo še naprej zadrževal hladen in vlažen zrak, na Britanskem otočju bo pogosto deževalo.

V prvem delu noči se bo ozračje povsem umirilo in jasni noči bo sledilo povsem sončno jutro. Temperature bodo nekoliko znosnejše, saj bo tudi na Primorskem pod 20 stopinj. Ob morju bo 19, v večjem delu Slovenije bodo temperature od 16 do 17 stopinj. Svežih 11 stopinj bo na Gorenjskem.

Četrtek bo sončen, občasno bo na nebu nekaj več oblačnosti, kakšna manjša ploha ali nevihta lahko nastane le v hribovitih predelih zahodne Slovenije. Čez dan bo zapihal JZ veter, popoldne oziroma proti večeru se bo povsem zjasnilo. Veter bo blažil občutek vročine, a vseeno bo okoli 30 stopinj, največ 31, bo na JV Slovenije in v Prekmurju. Ob morju bo 29, na Gorenjskem 26 stopinj Celzija.

V gorah bo jutri prevladovalo sončno vreme, občasno pa bodo oblaki naredili nekaj sence. Suho bo, le v Julijcih bo sredi dneva nastalo nekaj kratkotrajnih ploh in neviht. Pihal bo šibak južni veter, toplo bo, na 1500m bo okoli 16 stopinj, na 2500 pa okroglih 10.

Petek bo sončen in suh, niti v hribovitih krajih ne pričakujemo neviht. Zaradi bolj suhega zraka se bo ponoči močno ohladilo, čez dan pa ponovno hitro ogrelo in najvišje temperature bodo okoli 34 stopinj. Še nekoliko višje temperature pričakujemo v soboto, zjutraj bo malo pod 20, popoldne se bo marsikje ogrelo do 35 stopinj. V nedeljo nas bo dosegla šibka hladna fronta, čez dan bodo nastajale nevihte, vročina bo popustila. V začetku tedna kaže na zelo spremenljivo vreme s pogostimi padavinami, jutra bodo topla, dnevne temperature pa bodo večinoma ostale pod 30 stopinjami.

In zakaj lahko pada tako velika toča kot je včeraj? Za to se mora poklopiti več vremenskih dejavnikov. In če pri tleh piha šibkejši veter vzhodne smeri, pa v višinah piha okrepljen veter zahodne smeri. Včeraj je nad naše kraje v višinah dotekala hladna zračna masa, ki nas je dosegla s severa in topla zračna masa z afriške celine. S pregretih tal je v zrak izhlapela velika količina vlage, ki se je dvignila do 12 km visoko. V oblaku so kapljice, ki krožijo po omenjeni gmoti. In če je temperatura v spodnjem delu oblaka še nad ničlo, pa je v zgornjem že pošteno pod lediščem. In v višjih plasteh oblaka se kapljice zaradi nizke temperature začnejo ohlajati, zmrzovati, plastiti in debeliti, pri tem jih zadržuje močan vzgornik, in ko ledena zrna postajajo vse večja oz. že ledene kepe, pa jih tudi omenjeni veter ne more zadržati in padejo iz oblaka na tla, pri tem je hitrost okoli 150 km/h. Nekatera ledene kepe so včeraj imele premer tudi
12 cm.