Gregorjev sejem na Grabnu

Gregorjev sejem na Grabnu

-
0 557

Konec teden je čas za ptičke in za največji spomladanski kmetijski sejem. Grregorjev sejem v Novem mestu je prvi in največji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji, ki ga že 22. let zapored organizira KZ Krka. Sejem je pomemben za celoten slovenski prostor, saj na enem mestu zbere ponudnike na področju prehrane in kmetijstva iz vse Slovenije in tudi iz tujine. Z njim se prične tako pridelovalna, kot tudi vrtičkarska sezona.

Letos prav posebej prinaša svež vonj pomladi ter prijetne domače okuse, saj je vodilna tema sejma »Po dolenjsko«. VIDETI, SPOZNATI, OKUŠATI je recept za prijetno doživetje sejma in letos se je organizator posebej potrudili za zanimiv spremljevalni program, ki vključuje razstave, kuhanja v živo, pokušine domačih dobrot in seveda široko paleto razstavljavcev s področja kmetijstva, prehrane in izdelkov za dom.

Sejem se bo začel v petek ob 11 uri. Tako kot prejšnje leto, tudi letos KZ Krka podarja vsem otrokom iz šol in vrtcev na dolenjskem prav poseben sejemski dan. Otroci si bodo v petek ogledali poučno predstavo gledališča Smejček »Močerad Bibi v kraljestvu vode in zemlje«, razstavo domačih in malih živali, spoznali dobrote s kmetije in kaj predstavlja slovensko kmetijstvo. Prav vsak dan bo na sejmu potekalo kuhanje v
živo. Ker se je lanska novost odlično obnesla, so tudi letos domači pridelovalci zbrani v šotoru Domače.

Najboljše. Pridružila se jim je tudi tržnica rokodelcev in izdelkov domače obrti. Obiskovalce pričakuje več sejemskih razstav: vzorčni pomladni vrtovi, razstava Dobrote s kmetije, razstava miniatur kozolcev in fotografska razstava Damjana Popelarja »Mirnska dolina v polževi lupini.«

Ob mednarodnem LETU STROČNIC v soboto pripravljajo svetovanje in predavanja »Skuhajmo zdrav in okusen obrok«, »Vrtnarimo naravno« in o »Stročnicah v domačem vrtu«. Nedelja je namenjena tradicionalnim dolenjskim jedem, kot je priprava pasulja, solate s tlačenko. Vse obiskovalce pa seveda ves čas sejma pričakuje tudi pester zabaven program.