V&F: Ne greš na volitve – globa, lahko ostaneš brez vozniške

V&F: Ne greš na volitve – globa, lahko ostaneš brez vozniške

-
48 3193

Predsedniške volitve v Sloveniji so davkoplačevalce stale 5,1 mio evrov. In ker je pred nami še drugi krog, pomeni, da bomo porabili še dobrih pet milijonov evrov. Skupaj dobrih 10 milijonov evrov za volitve. Udeležba na volitvah pa je bila slaba.

Vsekakor se postavlja vprašanje, zakaj je udeležba na vseh zadnjih volitvah in referendumih tako slaba oz. zakaj se ljudje ne zanimajo za politiko in projekte, ki jih nenazadnje plačujejo sami? Morda smo se naveličali že znanih političnih obrazov in ni zaupanja pravega zaupanja?

Za nami je prvi krog predsedniških volitev, ki pa se jih je udeležilo manj kot 50% volilnih upravičencev oz. le 43,58 %. Od 1.713.759 volilnih upravičencev se je volitev udeležilo le 746.877.

In ker je odziv tako porazen, bi se lahko morda zgledovali po 23 državah sveta, ki svoje volilne upravičence, ki se volitev in referendumov ne udeležijo, lahko tudi denarno kaznujejo. Najbolj stroga je Avstralija. Slednja od svojih državljanov zahteva obvezno udeležbo na volitvah. Če tega volilni upravičenci ne storijo, zoper njih sprožijo kazenski postopek in jih denarno kaznujejo oz. pošljejo opomin. Globa znaša 55 avstralskih dolarjev oz. 36 evrov. O tem tistega, ki se volitev ni udeležil tudi pisno obvestijo. Posameznik ima 28 dni čas, da pojasni, zakaj se ni udeležil volitev oz. če se je morda udeležil in kje. Če ni utemeljene obrazložitve, mora posameznik v 28 dneh poravnati globo. Če tega ne stori lahko komisija upravičenca obtoži in gre primer na sodišče, kjer pa kazen znaša najmanj 110 avstralskih dolarjev in še sodni stroški. Torej 72 evrov.
In če ne plačate tudi tega, lahko državni urad za izterjavo dolgov lahko zoper vas vloži odredbo o izvršbi. To pa lahko privede do preklica ali ukinitve vozniškega dovoljenja, preklica registracije avtomobila ali še kaj slabšega.

Takšna je avstralska praksa, kjer je volilna udeležba vedno izredna. In če primerjamo slovensko neudeležbo v prvem krogu predsedniških volitev, ko kar 966,882 volilnih upravičencev ni oddalo svojega glasu, bi lahko država zaslužila slabih 35 milijonov evrov oz. po najhujšem scenariju oz. najvišji globi, neverjetnih skoraj 70 milijonov evrov. Tako je pač v Avstraliji, pri nas pa za enkrat ostajamo pri ustaljeni praksi, kjer se milijoni za takšne projekte vedno najdejo.