Cerarja iz tira vrgel drugi tir in odstopil

Cerarja iz tira vrgel drugi tir in odstopil

-
6 533

Predsednik vlade, Miro Cerar, je odstopil s položaja.  Cerar bo do volitev skrbel, da bo vlada opravljala tekoče zadeve in da bo Slovenija mirna in stabilna država. V odstopni izjavi je delal, da je v dosedanjem mandatu delal za dobro državljanov, kar kažejo rezultati, a da ima dovolj podtikanja polen. “Sodbe je treba spoštovati,” je pojasnil, da je na njegovo potezo vplivala odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru.

Po razveljavljenem referendumu o zakonu o drugem tiru je premier Miro Cerar sklical izredno sejo vlade, po kateri je podal izstopno izjavo.

“Raznorazne zahteve in predlogi postajajo vedno bolj neuresničljivi. Nekateri celo škodljivi za našo državo. Stare sile enostavno ne pustijo, da bi delali za prihodnje generacije, pač pa jih zanima le lastna partikularna korist. Spoštovane državljanke, spoštovani državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014, oblast vračam v vaše roke. Odločil sem se, da podam Državnemu zboru RS odstopno izjavo,” je sporočil Miro Cerar.

Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke.—Miro Cerar

“To odločitev sem sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in za odločitev, ki bi jo v taki situaciji moral sprejeti vsak zaupanja vreden politik,” je še komentiral v odstopni izjavi.

“Na volitvah boste vi, spoštovane državljanke in državljani, in samo vi tisti, ki boste sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži vašo podporo,” je povedal.

Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. “Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati,” je odločitev komentiral Cerar.

Cerar bo, kot je zatrdil, do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna. O odstopu je že seznanil predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo odločil o poteku novih volitev.

Spomnil je na slabo stanje države izpred treh let in pol, ko je njegova vlada nastopila mandat, in zatrdil, da je danes stanje povsem drugačno “Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU, napovedi za letos so zelo dobre, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo javni dolg letos znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta,” je naštel. (STA)