Četrta Mestna modna revija

Četrta Mestna modna revija

-
0 314

4. Mestna modna revija bo tokrat v garaži Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu, v sredo, 5. junija ob 19:30.  Novo mesto bo tako spet deležno modnega praznika. Na nekoliko neobičajni lokaciji, kar pa je za področje mode prav običajno, v garaži Knjižnice Mirana Jarca se bo odvijala Mestna moda revija. Dogodek organizirata Studio ANA in producent Youma Events.

To je že tretja lokacija, ki gosti ta modni dogodek.Prvi dve modni reviji ste se odvili v Galeriji Simluker, tretja pa v Galeriji Dolensjkega muzeja. Želja organizatorjev je namreč, da poleg visoke mode, obiskovalcem razkriva tudi manj znane kotičke Novega mesta, ki jih je mogoče uporabiti v različne namene.

Letos se bodo predstavile tri modne oblikovalke, z oblačili Ana Jelinič in Klara Dulc ter Teja Gole s čevlji. Na modni reviji se bo predstavila tudi  zmagovalka modnega natečaja Karolina Gosenca. K natečaju so letos drugič zapored organizatorji povabili vse, ki ustvarjajo na modnem področju in bi si želeli svoje izdelke predstaviti na pravi modni reviji. Na natečaj se je prijavilo šest oblikovalcev.

Ana Jelinič, mag. modnega oblikovanja, pobudnica in soorganizatorka Mestne modne revije je priznana in uveljavljena slovenska modna oblikovalka. Leta 2013 je končala magisterij iz modnega oblikovanja na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem in po njem je za svoje delo prejela številne nagrade doma in v tujini. Redno se udeležuje vseh večjih slovenskih modnih dogodkov in predstavlja svoje kolekcije na Ljubljanskem tednu mode.

Pri oblikovanju velik poudarek daje na detajle, ki ustvarijo oblačila drugačna in unikatna. Ustvarja z mislijo, da z detajli lahko človek ustvarja samega sebe drugačnega od drugih. Inspirira se iz vsakdanjega življenja, se odziva na razne dogodke, ki se ji v tistem obdobju zgodijo. Ana oblikuje nosljiva oblačila za vsak dan, ki so udobna in praktična, ter tudi za posebne priložnosti. Oblikuje tudi oblačila po meri, tako za posameznike, kot tudi za razna podjetja, ki želijo nekaj drugačnega, narejenega samo za njih. Od leta 2014 Ana ustvarja v svojem Studio ANA / trgovina – galerija – delavnica v njenem domačem kraju, Novem mestu.

Na Mestni modni reviji se bo predstavila s kolekcijo Frajla. Frajla je spogledljivka polna življenja. Svobodomiselna dama, ki živi polno, včasih celo prepolno življenje. Včasih sramežljiva, včasih polna same sebe. Kičasta, a vedno urejena. Detajli so njena ljubezen, s katerimi zapolni prazen prostor. Je ujetnica sodobnega življenja. Zelo samozavestna, a v sebi čutna in včasih krhka.

Klara Dulc je diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil, magistrski študij pa bo nadaljevala na Naravoslovno-tehniški fakulteti v Ljubljani. V letošnjem letu je oblikovala moško kolekcijo, izdelala uniforme za Kostanjeviško godbo ter kreativno sodelovala pri raznih manjših projektih. Klara se rada ukvarja predvsem z oblikovanjem ženskih in moških oblačil ter stiliranjem.

Na Mestni modni reviji se bo prestavila z žensko kolekcijo pod naslovom Che´rie. Glavna inspiracija za kolekcijo so festivali, kjer se vsak posameznik skozi modo in stil oblačenja izraža na svoj način ter prikaže njihov pogled na trenutne trende.

Kolekcija je sestavljena iz raznovrstnih kosov oblačil, ki imajo pridih osemdesetih in pop kulture, ki se kaže skozi blago in vzorce, medtem, ko so same silhuete v kolekciji bolj sodobne. Tako kot so obiskovalci festivalov nepredvidljivi in kreativni s svojimi stilom, je tudi njena kolekcija nepredvidljiva, sveža, zabavna in drzna.

Oblikovalka čevljev Teja Gole prihaja iz Novega mesta. Zase pravi, da je po duši svobodni umetnik, zato že od nekdaj svoja čustva izraža preko umetnosti. Sprva se je ukvarjala s slikanjem, nato s šivanjem in oblikovanjem lastnega nakita, kar jo je pripeljalo do modnih dodatkov in na koncu tudi do čevljev, kjer je odkrila svojo strast.

Svoje znanje je pridobila pri čevljarju Matjažu Vlahu (Butanoga), pri katerem je več let delala kot vajenka. Teja od 2015 ustvarja pod svojo blagovno znamko. Njeni čevlji so zelo različni, saj navdih črpa iz vsepovsod. Lahko so to različne barve, in materiali, velikokrat pa jo navdihujejo strukturne oblike tako iz narave kot arhitekture.

Tokrat se bo predstavila s kolekcijo Oublie, kar v prevodu pomeni pozabljen. V spomin vsem čudovitim stvarem, ki jih včasih prehitro pozabljamo, a so bile včasih del vsakdana.

Karin Gosenca obiskuje magistrski študij smer – Oblikovanje oblačil in tekstilij. Rada se ukvarja tudi z grafičnim oblikovanjem in stiliranjem. Eksperimentalna moda, ki je hkrati tudi nosljiva, jo navdušuje. Pri ustvarjanju uporablja različne materiale, ki niso pogosto videni in ročne tehnike, katerim doda sodoben videz. Navdušuje se nad barvami, vzorci in okraševanjem oblačil.

Na Mestni modni reviji se bo predstavila s kolekcijo Hakuna Matata, ki je inspirirana s strani afriškega plemena Maasai. Za izhodišča je mlada oblikovalka vzela masajski nakit, pletene puloverje iz 1960, vintage smučarske in pletene maske. Kolekcija je sestavljena iz masajskega nakita, kateri ni le okras, temveč postane del oblačila.

Vstop na dogodek je mogoč le z vabilom, letos pa je na voljo tudi omejeno število vstopnic.