Čokolada Milka s hrvaškim sopranom?

Čokolada Milka s hrvaškim sopranom?

-
1 153

Ker vemo, da marsikdo ob različnih trenutkih rad poseže po sladkih in čokoladnih dobrotah, se bomo ustavili pri čokoladi Milka. Ampak vijoličasta kravica na ovitku naj bi med drugim ime dobila po nekoč odlični hrvaški sopranistki svetovnega slovesa, Milka Trnina. Po drugih virih pa naj bi bilo ime Milka sestavljeno iz dveh besed, in sicer iz besede mleko (nem. milch) in kakav.

Trnina je bila izredno priljubljena in cenjena v Evropi in Severni Ameriki na prehodu iz 19. v 20 stoletje. In navdušen nad pevsko izvedbo Trnine Wagnerjeve opere, je bogati Švicar Carl Russ-Suchard, zet Philippa Sucharda, ki je osnoval podjetje, leta 1901 začelo proizvajati čokolado Milka. Slednji je bil namreč oboževalec pevke Milke.

Najbolj ga je navdušila z izvedbo prav omenjene opere Richarda Wagnerja, ki ga je oboževal in prepričal Philippa, da čokolado poimenuje po hrvaški operni divi.

Največja hrvaška operna pevka Milka Trnina je bila rojena 19. decembra 1863 v Vezišču blizu Ivanić-Grada in je ena največjih hrvaških opernih pevk in hkrati tudi ena najpomembnejših sopranist v celotni zgodovini opere.

Znana je postala predvsem z izvajanjem Wagnerjevih del, čeprav je pela tudi Beethovnova, Mozartova in druga dela. Umrla je leta 1941, stara 77 let.