Dan, ko smo se odločili za samostojno Slovenijo

Dan, ko smo se odločili za samostojno Slovenijo

-
0 37

23. december je izreden dan, saj se je leta 1990 od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno oziroma 88,5 odstotka vseh volivcev, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

Slovenska skupščina je pred 26 leti sprejela in razglasila slovensko ustavo, s katero se je Slovenija tudi pravno odcepila od Jugoslavije. Leto pozneje se je na isti dan sešel tudi prvi državni zbor v samostojni Sloveniji, v katerem je bilo 90 poslancev izvoljenih na volitvah 6. decembra 1992.

23. december od leta 1997 zaznamujemo kot dan ustave. Osnutek ustave je že leta 1990 v podvinskem gradu pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil pravnik Peter Jambrek, od sprejetja do zdaj pa je bila ustava že nekajkrat spremenjena. Nazadnje so poslanci v ustavo vnesli fiskalno pravilo in spremembe referendumske ureditve, trenutno pa v državnem zboru poteka razprava, s katero bi s spremembo ustave določili način financiranja zasebnih osnovnih šol. Kot kaže, te spremembe sicer ne bo, saj je podpora za spremembo premajhna.