Deset praznikov bodo trgovine zaprte, preverite

Deset praznikov bodo trgovine zaprte, preverite

-
6 923

Delodajalske in sindikalne organizacije so vendarle dosegle dogovor o ureditvi delovnega časa v trgovinski dejavnosti. Zaposleni v trgovinah bodo lahko delali največ 15 nedelj v letu, vendar ne več kot dve na mesec, urna postavka pa bo višja za 100 odstotkov.

Ključne novosti so:

– večina trgovin bo na ‘glavne’ praznike zaprta (teh je 10)

– na ostale praznike bodo delavci dobili 250 odstotkov višjo urno postavko

– delavec bo lahko delal največ 15 nedelj v letu, a ne več kot dve na mesec

– urna postavka bo višja za 100 odstotkov oziroma ne sme biti nižja od 5,4 evra bruto na uro

– delavci, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnice in doječe matere ter enega od staršev hudo bolnemu otroku ali otroku s telesno ali duševno prizadetostjo ne bodo smeli delati ob nedeljah

Novosti glede organizacije delovnega časa določa aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine, ki so ga podpisali predstavniki delodajalcev in sindikatov v panogi. Kot so povedali na skupni novinarski konferenci v Ljubljani, se bo aneks začel uporabljati 1. januarja prihodnje leto.

Aneks bo sicer veljal le v primeru, da ne bo sprejet zakon ali predpis, ki bi neposredno ali posredno posegal v materijo, ki jo opredeljuje aneks.

Trgovine bodo tako zaprte 1. januarja, 8. februarja, na velikonočno nedeljo in ponedeljek, za 1. maj, na binkoštno nedeljo, 25. junija, 15. avgusta, 1. novembra in 25. decembra.

Trgovci pa bodo zaposlene v trgovinah lahko razporedili na delovno mesto 2. januarja, 27. aprila, 2. maja, 31. oktobra in 26. decembra. Delavci pa bodo za delo na praznik upravičeni do dodatka v višini 250 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Posamezen delavec bo lahko delal največ dve nedelji v mesecu in največ 15 nedelj v letu. Za to delo bo dobil dodatek v višini 100 odstotkov osnovne urne postavke, a ne manj kot 5,40 evra bruto na uro.

 

  • 5.4 eur bruto na uro??? Ni čudno da je študentsko delo tako priljubljeno… veliko študentskega dela med tednom v dopoldanskem času je plačano po 5.4 bruto… Ne pa za dvojno nedeljsko tarifo… torej imajo trgovci 2.7 eur na uro v rednem dvoizmenskem delu… pa saj niste normalni… nekateri direktorji nosijo pa šest številčne plače domov.. kolikokratnik je To? Trgovci v celem življenju ne zaslužijo toliko kot npr dir Krke? Pa res toliko več naredi?

  • Uf to bo še zanimivo, če ostane pri tem..

    • Pri nas sploh k ostanemo 3 k lahko delamo nedelje, vsaka 15 na leto, to jih je 45… nevem kdo bo še unih 6-7 oddelal k jih je v letu 😂😂

    • Neja, ja nč, bo šefe prišel pa bo oddelal tistih par 😛 🙂

    • Hahaha pridem prec okol kej kupit 😂😉

    • in jst 🙂 hihi