Deževje in težave, tudi na JV Slovenije

Deževje in težave, tudi na JV Slovenije

-
0 421

Obilno deževje, ki je zajelo Slovenijo je veliko težav povzročilo v večjem delu Slovenije. Najhuje je bilo na območju Gorenjske, Primorske in Notranjske. Popoldne pa so veliki nalivi dosegli tudi jugovzhodno Slovenijo.

Ob 18.45 je v naselju Bušeča vas, občina Brežice, meteorna voda poplavila cestišče. Posredoval je dežurni pri cestnem podjetju, ki je postavil ustrezno prometno signalizacijo, cesta pa je prevozna.

Ob 17.17 je meteorna voda zalila podvoz pod železniško progo v naselju Blanca v občini Sevnica. Dežurni pri cestnem podjetju je postavil signalizacijo za zaporo ceste. Obvoz je urejen.

Ob 16.27 je zaradi močnega naliva meteorna voda poplavila cestišče na Griču v Sevnici. Posredoval je dežurni pri Komunali Sevnica, ki je očistil zamašen odtočni jašek. Ob 17.17 je meteorna voda zalila podvoz pod železniško progo v naselju Blanca v občini Sevnica. Dežurni pri cestnem podjetju je postavil signalizacijo za zaporo ceste. Obvoz je urejen. Ob 17.23 je meteorna voda je poplavila cestišče na Trgu svobode v Sevnici. Posredoval je dežurni pri cestnem podjetju Novo mesto.

V zahodnih in južnih krajih je do sobote zjutraj padlo od 30 do 70, lokalno do 120 litrov dežja na kvadratni meter. Do sobote zvečer pričakujemo obilne padavine predvsem v zahodni, južni in v delu osrednje Slovenije.

V naslednjih 12 urah bo tam predvidoma padlo še od 20 do 60, v hribovitem svetu lokalno tudi okoli 100 l dežja na kvadratni meter. Močne padavine bodo ponehale v prvi polovici noči na nedeljo.

Vipava poplavlja na območjih pogostih poplav, prav tako se ponekod razlivata Idrijca in Poljanska Sora. Danes popoldan bodo reke v večjem delu države pričele ponovno naraščati. Najbolj bodo predvidoma najbolj narasle reke v zahodni in severozahodni Sloveniji, zlasti v porečjih Vipave, v zgornjem Posočju, na Gorenjskem in na območju osrednje Slovenije. Reke na omenjenih območjih lahko poplavijo na območjih pogostih poplav. Vipava bo predvidoma poplavljala tudi na širšem območju.

Zvečer in ponoči bodo naraščale tudi reke v severovzhodni in jugozahodni Sloveniji. Tudi na teh območjih lahko nekatere reke poplavijo na območjih pogostih poplav. Ob intenzivnih krajevnih padavinah so predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji možni hitri porasti in razlivanja hudournikov in manjših vodotokov.

(arso)