Dirka VN Adrie Mobil z najmočnejšimi

Dirka VN Adrie Mobil z najmočnejšimi

-
0 262

Zahtevnih 183,8 kilometrov, 175 kolesarjev iz 25 ekip (in 23 držav), nov ciljni prostor na Seidlovi cesti, spremljevalni program za otroke ter hud boj za kristalne situle! Vse to boste doživeli 1. aprila v Novem mestu in okolici. Ob tem pa še dobra novica za navijače Janija Brajkoviča – poškodba je sanirana, na svoji prvi dirki sezone pa ne misli biti le opazovalec.

Na dan, ko se bodo nekateri najboljši kolesarji na svetu borili za večno slavo na dirki po Flandriji se bo v Sloveniji odvijala že kar prava »klasika«. Četrta izvedba mednarodne kolesarske dirke za Veliko nagrado Adrie Mobil bo zagotovo zelo napeta, saj so organizatorji iz Novega mesta že pred mesecem dni zaključili prijave in celo zavrnili pet ekip, ob tem pa seveda zapolnili vsa razpoložljiva mesta in poskrbeli za dobro konkurenco. Podrobnosti dirke je na današnji tiskovni konferenci v prostorih družbe Adria Mobil v Novem mestu predstavil direktor dirke Bogdan Fink: »Na dirki bo nastopilo 175 kolesarjev iz 25 ekip (in iz 23 držav), največ iz Avstrije, Italije in seveda Slovenije, skupaj pa imamo na štartu tekmovalce iz štirih kontinentov. Torej največje možno število tekmovalcev, kar jih dopuščajo pravila UCI. Dirka je že dobro uveljavljena in zato veliko zanimanje tudi zelo dobrih tekmovalcev iz kontinentalnih ekip ni presenečenje. Poleg konkurence in zahteve trase s kar nekaj vzponi je treba izpostaviti še nov ciljni prostor na Seidlovi cesti v bližini dvorane Marof ter bogat program za otroke. Udeležili se bodo lahko dirke za šolske in predšolske otroke, ali pa preizkusili v oviratlonu. Prvoaprilska nedelja bo zagotovo zelo živahen dan v Novem mestu.«

Tekmovalce in ekipe zelo dobro pozna Srečko Glivar, športni direktor in trener kolesarskega kluba Adria Mobil, ki pravi: »Dirka si je v treh letih ustvarila visok ugled in zato je konkurenca vedno močnejša. Presenetiti znajo tekmovalci iz Skandinavije ali Velike Britanije, močna je tudi kolumbijska ekipa Bicicletas Strongman, ki je že na lanski dirki dokazala, da z njimi ni heca. Seveda ne smemo pozabiti na vse domače ekipe, ki imajo v svojih vrstah tudi zelo močne posameznike.« Srečko Glivar bo na dirki seveda predvsem v vlogi vodje ekipe domačega kluba Adria Mobil, ki je letos že požel lepe uspehe. Kot pravi Glivar ekipa za to dirko še ni dokončno določena, zadovoljen pa je z dobrim vzdušjem in prvimi uspehi v sezoni.

Zagotovo pa bo v ekipi Adrie Mobil Jani Brajkovič, ki se je kmalu po vrnitvi v svoj matični klub poškodoval in za sedaj še ni dirkal. Jani sporoča dobro novico: »Poškodba je sanirana in nadaljujem s treningi. Treniram samostojno, prav domača dirka pa bo tudi moja prva dirka z ekipo in videli bomo kako delujemo skupaj. V ekipi so tudi dobri šprinterji, na primer Rajović, a zagotovo bom dal vse od sebe in če bo priložnost napadel najvišja mesta. Pokala – situle, ki je tudi simbol Novega mesta, v svoji zbirki še nimam in zanj se je vredno boriti. Trasa je težka, primerljiva z najtežjimi enodnevnimi dirkami najvišjega nivoja in kot taka mi je všeč. Vendar pa dirko naredijo kolesarji in zato je vse skupaj nepredvidljivo, nekateri kolesarji so tudi neznanka.«

Predstavitev dirke je zaokrožila predsednica kolesarskega kluba Adria Mobil Mojca Novak, ki se je ob priložnosti zahvalila vsem sponzorjem za podporo, poudarila pa dvojno vlogo kluba: »Športni oz. tekmovalni del ostaja ključna vsebina kluba, v poslovnem svetu bi rekli »core business«. Prenovljena ekipa je zelo močna, po eni strani stavi na mlado moč, po drugi strani pa je kar nekaj kolesarjev, ki že ima veliko izkušenj in lahko na ta način veliko doprinesejo v borbi za visoka mesta. Zelo veliko vlogo pa zavzema tudi organizacija različnih dirk, v kar je vložene veliko energije in naporov. Le tako je mogoče vse dirke organizirati na najvišjem možnem nivoju, s tem pa tudi pridobiti udeležbo največjih ekip.« Slednje se kaže že na dirki za Veliko nagrado Adrie Mobil, še toliko bolj pa se bo pokazalo kasneje v sezoni, na 25. izvedbi dirke Po Sloveniji.

Zaključimo z besedami Mojce Novak, ki želi vsem udeležencem vse dobro: »Na dirki želim videti pravi športni bolj med ekipami in tekmovalci, zmaga naj najboljši. Hkrati pa si želim, da bi tudi ekipa Adria Mobil posegla po najvišjih mestih.« (KK Adria Mobil)