Do bunkerja po pešpoti

Do bunkerja po pešpoti

-
0 583

Krajani in krajanke krajevne skupnosti Drska iz Novega mesta bodo odslej lahko do zgodovinskega spomenika, do bunkerja s topom iz druge svetovne vojne, dostopali po urejeni pešpoti. Na pobudo KO ZB NOB Drska, da se uredi rekreacijsko-sprehajalno površino v okolici bunkerja, ki je bil do sedaj dostopen zgolj po neurejeni travnati površini, se je pozitivno odzvala KS Drska, ki je skupaj z MO NM financirala projekt ureditve nove pešpoti. Pot povezuje parkirišče na Šegovi ulici z že obstoječo pešpotjo, ki poteka ob igriščih med blokoma na Šegovi ulici in vodi proti Ulici Slavka Gruma.

Štirioglati protitankovski bunker, ki so ga jeseni 1943 po italijanski kapitulaciji postavili Nemci, je bil leta 1992 razglašen za spomenik lokalnega pomena.. Leta 1952 so ob Titovem obisku Novega mesta na ploščad bunkerja namestili Škodin top iz prve svetovne vojne, ki ga je leta 2011 zamenjal nemški protiletalski top M38 PLT.

Vzpetina na kateri leži bunker nudi dober razgled na velik del KS Drska in bližnjo okolico. Gre za eno najbolj prepoznavnih točk krajevne skupnosti, ki je tudi izhodišče za  tradicionalni pohod Novo mesto v žici, ki poteka vsako leto na Dan upora proti okupatorju 27. aprila.

KO ZB NOB DRSKA

Do bunkerja po pešpoti