Do morja časovno dolga pot

Do morja časovno dolga pot

-
0 437

Ta konec tedna bo eden prometno najbolj obremenjenih, pravijo pristojni. Dolge kolone se vijejo predvsem v smeri hrvaškega morja, tudi zato, ker se dopusti začenjajo še v nekaterih delih Nemčije in Nizozemske.

V izogib zastojem na Prometno-informacijskem centru za državne ceste svetujejo uporabo manj obremenjenih mejnih prehodov.T renutne razmere na cestah – spremljaj tukaj

Promet bo danes zgoščen predvsem na podravski avtocesti med razcepom Slivnica in Draženci v smeri proti mejnemu prehodu Gruškovje. Vozniki, ki se želijo izogniti zastojem, naj uporabijo manj obremenjene mejne prehode, kot so denimo Dobovec, Zavrč, Ormož ali Središče ob Dravi.

Povečan promet je pričakovan tudi na primorski avtocesti od Ljubljane proti Obali, na cestah Koper-Šmarje-Dragonja in Koper-Portorož-Sečovlje, tu se vozniki izognejo zastojem, če uporabijo mejni prehod Sočerga.

Na Prometno-informacijskem centru pričakujejo zastoje še na cesti Kozina-Podgrad proti mejnemu prehodu Starod ter na cesti Postojna-Ilirska Bistrica proti mejnemu prehodu Jelšane. Podobne razmere se obetajo tudi na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke v obe smeri.

Voznikom priporočajo, da se na pot odpravijo zgodaj zjutraj ali proti večeru. Pri vožnji naj upoštevajo prometno signalizacijo in se pred odhodom informirajo o stanju na cestah. Po potrebi naj izberejo alternativno pot, zemljevid mejnih prehodov je objavljen tudi na spletni strani centra. Pred potovanjem je treba preveriti stanje vozila, količino goriva, pri sebi pa naj imajo zadostno količino brezalkoholne pijače.

Hrvaški hak.hr pa opozarja, da danes veliko gnečo pričakujejo predvsem dopoldne, zato bo na poti na morje potrebne kar nekaj potrpežljivosti. Kot pravijo, so še posebej obremenjene avtocesta A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan, A7 Rupa-Rijeka, A1 Zagreb-Split-Ploče in A6 Rijeka-Zagreb. Pa tudi zagrebška obvoznica, istrski ipsilon, jadranska magistrala ter uvozi v pristanišča v Zadru in Splitu.