Do nedelje skandinavsko poletje

Do nedelje skandinavsko poletje

-
0 209

Osvežitve še ni konec. V naslednjih dneh nas čaka skandinavsko ali britansko poletje, z  veliko oblakov, vetra in tudi kakšno kapljo dežja. Bomo na prepihu med anticiklonom, ki se bo nahajal nad zahodno Evropo in ciklonom, ki se bo poglabil nad Jadranskim morjem ter Balkanom. Na celini bodo nastajale obilne padavine, vzdolž Jadranske obale pa bo zapihala zmerna, v Kvarnerju in pod Velebitom orkanska burja, s sunki do 150 km/h. Nad morjem in južneje pa bo še vedno grmelo. Močan veter in tudi občasen dež bo vztrajal vse do nedelje.

Dež bo povsod ponehal. Vendar bo po prehodni razjasnitvi ponoči in zjutraj spet več oblakov. Na Primorskem se bo burja okrepila, na vzhodu pa severovzhodnik. Zaradi vetra in oblakov jutro ne bo tako sveže. Temperature bodo večinoma okoli 12, 13 st. le v alpskih dolinah okoli 7. Na Primorskem pa ob vetru 16 st.

Petek bo prevetren in večinoma oblačen, s srednjimi in visokimi oblaki, zato se bo na zahodu lahko pokazalo tudi sonce. Bolj gosti oblaki bobo na jugovzhodu, kjer lahko pade kakšna kaplja. Zvečer se bo veter na severovzhodu okrepil, na Primorskem bo pihala burja. Temperature bodo odlične za rekreacijoi na prostem. Po nižinah bo od 19 do 21., na Gorenjskem 17, tudi na Primorskem ob burji, ki bo ohladila morje, okoli 24.

Sneg je prekril najvišje vrhove, na Kredarici je bilo dopoldne stopinjo pod ničlo. Tudi v naslednjih dneh v gorah nobene sparine. Posebno v visokogorju zelo previdno na snežiščih zadnje zime, saj bo snežna površina pomrznila. Jutri bo oblačno. Zjutraj bodo oblaki večinoma le nad hribi, popoldne pa se bo baza oblakov spuščala. Proti večeru se bo veter okrepil.

Konec tedna bo v znamenju severnih vetrov. V soboto bo na Štajerskem in v Pomurju pihal veter s hitrostjo nad 50 km/h, obenem pa bo rahlo deževalo. Proti zahodu bo bolj mirno, suho in tudi nekaj sonca. Temperature okoli 20 st., na Primorskem 25. Za nedeljo je napoved še malce negotova. Pričakujemo, da bo šlo na bolje. Vseeno pa še nekaj oblakov in vetra s temperaturami malo nad dvajsetico. Pravo razjasnitev pričakujemo prihodnji teden, temperature bodo hitro poskočile.