Do sredo pri 35°C, potem le 21°C

Do sredo pri 35°C, potem le 21°C

-
0 237

Gre za tipičen vročinski val, ki smo jih beležili tudi v preteklih letih. Vročina bo tokrat prišla z jugozahodnikom prek zahodnega dela Sredozemlja. Še vedno pa ne bo tako vroče kot v Španiji, kjer se bo ogrelo do 40 st. Le nekaj stopinj manj bo tudi drugje na jugu. Zelo topel zrak pa bo segel vse do Belorusije.

Po jasni noči bo zgodaj zjutraj vseeno nekaj svežine. Še najmanj v mestih in na vzhodu, kjer bo že zjutraj zapihal rahel jugozahodnik. Pričakujemo od 17 do 18 st., na Gorenjskem 14, na Primorskem pa okoli 20.
Čez dan bo prevladovala jasnina. Popoldne bo veter prinesel prosojno visoko oblačnost. Nekaj kopastih oblakov bo nastalo na severu države, lahko se razvije tudi kakšna nevihta, a bo to bolj redek dogodek. Več jih pičakujemo pri severnih in zahodnih sosedih.

Popoldanska sapica bo prišla šele pozno popoldne, zato bo občutek vročine velik. Najvišje temperature pa bodo okoli 34 st, na vzhodu Slovenije do 35. Še najmanj stopinj ,ampak več vlage bo na Primorskem od 31 do 33, tudi na Gorenjskem bo vroč dan 30 st.

V gorah previdno, tudi ta konec tedna se je zgodilo več nesreč. Bodite kondijcko dobro pripravljeni in vsekakor ne pretiravajte. Tudi jutri po sprva sveže, a kaj kmalu bo pretoplo. Popoldne bo nastala kopasta oblačnost, ki jo bo več v visokogorju. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah ni izključena kakšna nevihta.

Kako kaže. Torek še “štrli” iz vročega povprečja, potem pa nas čaka hiter prehod v sveže poletje. Popoldne bo ob jugozahodniku vroče do 34 st.c. V sredo bo sever države že zajela izrazita hladna fronta, medtem bo na jugu večji del dneva še suho in toplo. Prehod fronte bodo pospremile nevihte, zapihal bo vzhodnik. V četrtek bo dež oslabel, bo pa še vetrovno. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, v Kvarnerju in pod Velebitom celo močna. Temperature bodo ob delni razjasnitvi nižje za 10 stopinj, le okoli 21. Sveže za najtoplejši mesec poletja bo tudi v petek, potem pa le počasi navzgor.