Dolenjska z glasbeno sladico – Jazzinty 2018

Dolenjska z glasbeno sladico – Jazzinty 2018

-
0 152

Začenja se že 19. izvedba mednarodne delavnice in festivala Jazzinty, ki prinaša več novosti, posledično pa tudi rekordno število udeležencev. Kar 100 mladih glasbenikov iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Estonije, Latvije, Nemčije, Madžarske, Italije, Romunije, Rusije, Španije, Nizozemske, Velike Britanije, J. Koreje in seveda Slovenije, se bo teden dni izobraževalo in ustvarjalo v Novem mestu.

Skupaj z desetimi mednarodnimi mentorji in drugimi sodelujočimi so zapolnili skoraj vse prenočitvene kapacitete v Novem mestu in prinašajo svežo energijo, ustvarjalno vzdušje, oživljajo mestni utrip in predstavljajo pravi kulturni turizem v dolenjski prestolnici. Delavnica poteka skozi ves dan na Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer se jazzovski navdušenci seznanjajo tako z osnovami, kot tudi z naprednejšimi praksami improvizacije, skupinske igre, kompozicije in jazz teorije, katere podajajo mednarodni mentorji, priznani glasbeniki in pedagogi skozi praktične vaje, predavanja in individualne ure.

Ob delavnici bo potekal tudi jazz festival, ki bo na več lokacijah po mestnem jedru ponudil sveže koncerte izbranih slovenskih in mednarodnih izvajalcev. Spremljevalni program festivala vključuje novo kategorijo Open Space, ki bo Galerijo Simulaker spremenila v interaktivni prostor za kreativne solo performanse, kateri bodo preko live-streama dosegljivi na socialnih omrežjih. Tradicionalni jam sessioni so spremenjeni v kategorijo Igrišča (Playground) in ponujajo drugačen, kreativnejši pristop do nastopanja v živo. V letošnjem letu je Jazzinty doživel preporod in osvežitev. Z novimi mentorji, rekordnim številom udeležencev in izvirnimi koncerti postaja osrednji poletni inkubator jazzovske ustvarjalnosti, kompetentno sledi svetovnim trendom v svetu improvizirane glasbe in se postavlja ob bok vrhunskim glasbenim prireditvam.