Drugi krog: kdo so županje, župani v JV Sloveniji

Drugi krog: kdo so županje, župani v JV Sloveniji

-
0 2852

V 56 slovenskih občinah so se volilni upravičenci odločali o županjah oz. županih. V drugi krog sta se uvrstila dva najuspešnejša kandidata iz prvega kroga. Tudi na JV Slovenije je bil drugi krog. Znani so neuradni in nepopolni podatki Državne volilne komisije. Neuradno so v nekaterih občinah že znani župani oz. županje. V Dolenjske Toplice se na županski položaj vrača Franci Vovk, v Šentjerneju ostaja na županskem stolčku Radko Luzar, v Šentrupertu imajo novega župana. Ruperta Goleta bo zamenjal Andrej Martin Kostelec. Enako je tudi v Žužemberku, kjer imajo po več mandatih Franca Škufce novega župana. Suhokranjsko občino bo odslej vodil Jožef Papež. V Črnomlju imajo po zdaj že nekdanji županji novega župana. To funkcijo je v drugem krogu osvojil Andrej Kavšek. V Brežicah je županski stolček ohranil Ivan Molan.

Ena najbolj t.i. umazanih volilnih kampanj se je, ne glede na velikost oz. majhnost občine, odvijala v Šmarjeških Toplicah. Po prvih neuradnih podatkih je slavila dosedanja županja, Bernardka Krnc, vendar so opravili vnovično preverjajo oz. štetje glasovnic. Po drugem preverjanju je slavil Marjan Hribar, ki je za 2 glasova premagal Krnčevo. Vendar vsi ti podatki so še neuradni in nepopolni. Ob 12. uri so prešteli še dve glasovnici, ki pa sta bili namenjeni Krnčevi, tako da je zdaj izid izenačen. Oba kandidata sta prejela po 1.016 glasov.

Dolenjske Toplice, Franc Vovk 61,16 %, Jože Muhič 38,84 % (PREŠTETI VSI GLASOVI)

Šmarješke Toplice, Marjan Hribar 50,05 %, Bernardka Krnc 49,95 % (PREŠTETI VSI GLASOVI)

Šentjernej, Radko Luzar 68,46 %,  Franc Hudoklin 31,54 %  (PREŠTETI VSI GLASOVI)

Šentrupert, Andrej Martin Kostelec 53,55 %, Rupert Gole 46,45 % (PREŠTETI VSI GLASOVI)

Žužemberk, Jožef Papež 57,00 %, Franc Škufca 43,00 % (PREŠTETI VSI GLASOVI)

Črnomelj, Andrej Kavšek 72,90 %,  Maja Kocjan 27,10 % (PREŠTETI VSI GLASOVI)

Brežice, Ivan Molan 49,82 %,  Igor Zorčič 28,14 % (preštetih 99,99%)

Drugi krog županskih volitev je bil tudi v šestih mestnih občinah. V MO Koper je o zmagovalcu odločilo štetje glasovnic po pošti. Izid med Borisom Popovičem in Alešem Bržanom je bil namreč zelo tesen. Slavil je Aleš Bržan, ki je za 7 glasov premagal dosedanjega župana. V MO Kranj je mandat osvojil Matjaž Rakovec, v MO Maribor Aleksander Saša Arsenovič, v MO Ptuj Nuška Gajšek,  v MO Nova Gorica Klemen Miklavčič in MO Slovenj Gradec Tilen Kluger. To so nedokončni in uradni podatki z uradne spletne strani Ministrstva za javno upravo.