Ekspresna fronta z vetrom

Ekspresna fronta z vetrom

-
0 299

Sloveniji se približuje ‘ekspresna’ fronta. In kaj nas čaka? Izredno pestro vremensko dogajanje je na območju Alp. O obilnem sneženju poročajo iz Francije, Švice in Italije. Opozarjajo na veliko nevarnost plazov. Tako kot v Sloveniji, kjer je nevarnost proženja snežnih plazov 4. stopnje. In nova vremenska motnja bo ponoči prešla tudi Slovenijo.

Zvečer se bodo padavine s Primorske in Gorenjske širile v notranjost in proti vzhodu. Po nižinah bo deževalo, nad okoli 1000 m pa snežilo. V Alpskih dolinah je lahko snežna meja še nekoliko nižje. Po notranjosti bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Že v drugem delu noči pa bodo padavine slabele in v večjem delu Slovenije ponehale. Na vzhodu se bo do jutra tudi delno zjasnilo.

Jutranje temperature bodo v bolj jasni vzhodni polovici Slovenije od 3 do 5 stopinj Celzija. Okrog ničle bo zjutraj na Gorenjskem, kjer lahko še sneži. Na Primorskem pa bo med 7 in 9 stopinj Celzija.

Čez dan bo največ možnosti za sonce vzhodno od Ljubljane, drugod bo nedelja nekoliko bolj oblačna. Občasno bodo nastajale krajevne padavine, predvsem v obliki ploh. Še bo pihal jugozahodnik. In prav slednji bo poskrbel za višje temperature. Do 13 stopinj se bo ogrelo na Štajerskem, v Pomurju, na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in ob morju. Okroglih 10 bo v Ljubljanski kotlini, bolj svežih, 4 stopinje, pa bo v Alpskih dolinah.

V gorah se nadaljuje zima. Do jutra lahko zapade od 5 do 20 cm novega snega, manj ga bo na vzhodu. Jutri čez dan bo precej oblačno, ponekod bodo še nastajale snežne plohe. Na 1500 m bo stopinja pod ničlo, na 2500 m pa -8 stopinj Celzija.

Ponedeljek bo oblačen, občasno bo deževalo. Dnevne temperature bodo nekoliko nižje, okoli 6 stopinj bo. Nestabilno vreme z občasnimi padavinami bo tudi v torek. Zjutraj bo stopinja nad ničlo, popoldne 8 stopinj. Potem pa bo marec le opravičil staro ime za mesec-sušec. Čakajo nas dokaj jasni, topli in suhi dnevi. Zjutraj bo okoli ledišča, čez dan pa od 10 do 15 stopinj.