FOTO: Odbojkarji Slovenije na EP premagali Špance

FOTO: Odbojkarji Slovenije na EP premagali Špance

-
1 137

Na Poljskem se je začelo Evropsko prvenstvo v odbojki. Slovenci, ki branijo srebro z zadnjega prvenstva, so v prvi tekmi pomerili s Španci in tekmo dobili suvereno s 3:0 v nizih. Tretji niz so Slovenci dobili s 25:16.  Drugi niz so Slovenci slavili s 25:15. Največ težav so imeli v prvem nizu.

Prvi niz so bolje začeli Španci, a so v nadaljevanju Slovenci le strnili svoje vrste in prišli pri 24:23 do prve zaključne žoge, ki pa so jo Španci obranili in izenačili na 24:24. Tretjo zaključno žogo so Slovenci dobili (27:25) in povedli z 1:0 v nizih.

Slovenski odbojkarji bodo prvi del prvenstva odigrali v skupini C, poleg Špancev pa bodo njihovi tekmeci še Rusi in Bolgari. V skupini A v Gdansku bodo igrale Finska, Estonija, Poljska in Srbija, v skupini B v Szczecinu Češka, Slovaška, Nemčija in Italija, v skupini D v Katovicah pa Nizozemska, Turčija, Francija in Belgija.

Slovenci in Španci se bodo v Krakovu srečali petnajstič. Boljše razmerje v zmagah imajo španski odbojkarji, ki so doslej slavili desetkrat, tudi na zadnjem medsebojnem obračunu, leta 2012, v kvalifikacijah za olimpijske igre, ko so bili uspešnejši s 3:0.

A razmerje moči se je v zadnjih letih spremenilo, zato bodo na današnji tekmi v vlogi favoritov Slovenci, ki pa tekmecev, sicer zmagovalcev tretje skupine letošnje svetovne lige, ne bodo prav nič podcenjevali. »V tem trenutku so Španci za nas najboljši na svetu, čaka pa nas najtežja tekma. Tako moramo razmišljati in narediti vse, da čim bolj pripravljeni in motivirani začnemo ta obračun. Španci so v letošnji svetovni ligi namreč prikazali dobro odbojko. Največja nevarnost, ki nam preti, je njihova igra preko obeh blokerjev. Morali bomo zelo dobro izvajati začetne udarce in Špance oddaljiti od mreže, nato pa se osredotočiti na njihovega korektorja. Tekmeci so namreč znani po zelo hitri igri v napadu in zato jim moramo to s servisom, ki je tudi sicer eno naše najmočnejših orožij, onemogočiti. Tako bomo lahko razvili našo igro, tudi z dobrim blokom in obrambo,« je taktiko
pred večernim obračunom razkril slovenski selektor Slobodan Kovač.

Kakovosti tekmecev se zaveda tudi kapetan naše izbrane vrste, Tine Urnaut: »Španci že celo poletje igrajo zelo dobro odbojko in vemo, da so težek nasprotnik. Ne glede na to, da smo v tem dvoboju morda favoriti, bomo morali od prve do zadnje točke pokazati svoj maksimum.

Na drugi strani Jorge Fernandez Valcarcel poudarja, da bo njegovo moštvo prvenstvo odigralo povsem neobremenjeno, saj za favorite veljajo preostale tri ekipe v skupini. Španski kapetan se sicer zaveda, da ima Slovenija boljše posameznike in precej višjo in telesno močnejšo ekipo, a meni, da to ne bo odločilo tekme: »Slovenija ima zelo dobre, močne igralce. Eden od njih je Gasparini, s katerim sva bila soigralca pri Paris Volleyju, zelo dobra sta tudi oba sprejemalca, Urnaut in Šket. Mi morda nimamo tako visoke in agresivne ekipe, imam pa druga orožja, ki jih bomo zagotovo izkoristili.«