Etnični oropali in hudo poškodovali žensko

Etnični oropali in hudo poškodovali žensko

-
4 1691

V sredo, 8. februarja, ob 22.17 je OKC PU Koper prejel telefonski klic iz naselja v okolici Kopra, pri čemer se nihče ni javil, v ozadju pa je bilo slišati kričanje ženske in moškega. Operater OKC PU Koper je iz klica razbral, da neki moški pretepa žensko, ta pa je kričala: »Pomoč, policija!«

Glede na predhodno obvestilo GPU UKP in klic v sili na interventno številko policije 113 je operater OKC PU Koper posumil, da gre za izvrševanje kaznivega dejanje ropa, zato je na kraj, na naslov klicatelja, takoj napotil večje število policijskih patrulj. Policisti so po prihodu na kraj vstopili v hišo, kjer so v pritličju našli hudo poškodovani ženski, v zgornjem nadstropju pa dva moška, ki so ju prijeli in jima zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa odvzeli prostost. Prijeta osumljenca sta bila identificirana kot 30-letnik z območja Novega mesta in 42-letnik z območja Kočevja, po naših informacijah gre za pripadnika etnične skupnosti.

Na kraju so ugotovili, da je ena oškodovanka močno poškodovana po glavi, druga pa po nogah. Na kraju ju je oskrbel zdravnik, z reševalnim vozilom so ju odpeljali v izolsko bolnišnico.

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja je bilo ugotovljeno, da sta osumljena nasilno vstopila v stanovanjsko hišo oškodovank z namenom, da ju oropata. Pred vstopom v hišo je ena od oškodovank poklicala interventno številko policije. Osumljena sta takoj po vstopu fizično napadla obe oškodovanki in tudi prerezala telefonsko žico.

Ponoči je bil opravljen ogled kraja kaznivega dejanja in zavarovanih več sledi, ki bodo v nadaljevanju predmet forenzičnih preiskav. Pri širšem pregledu okolice kraja kaznivega dejanja je bil najden parkiran osebni avtomobil, ki so ga osumljeni uporabili za prevoz do kraja. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je pri kaznivem dejanju sodeloval tudi 36-letni osumljenec z območja Kočevja, ki pa je očitno ob prihodu policistov zbežal. Naslednji dan ob 14.25 so policisti PP Kočevje osumljenega izsledili in prijeli.

Po prijetju osumljenih so bile na naslovih bivanja opravljene hišne preiskave, pri čemer je bilo najdenih in zaseženih več predmetov, ki bodo predmet nadaljnjih preiskav.

Vsi trije osumljenci so bili v preteklosti že obravnavani za kazniva dejanja, tako za premoženjska kot tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja. Osumljenec (30) je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanje tatvine in nasilništva ter več kaznivih dejanj velikih tatvin. Osumljenec (42) je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja tatvin, velikih tatvin, zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje orožja ali eksploziva, kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, kaznivega dejanja grdega ravnanja, kaznivega dejanja prikrivanja in nasilništva. Osumljenec (36) je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja izsiljevanja, tatvine, velike tatvine, neupravičene proizvodnje mamil, goljufije, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari in zatajitve.

Osumljenca, stara 30 in 42 let, so s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa in dveh kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Kopru na zaslišanje. Obema je odredil pripor. Tretji osumljeni je bil zaradi zdravstvenih težav hospitaliziran.

Za kaznivo dejanje ropa je zagrožena kazen zapora v trajanju od treh do 15 let, za kaznivo dejanje hude telesne poškodbe pa kazen zapora v trajanju od šest mesecev do pet let.