EUROPOL: v Sloveniji v džihad za denar novačijo Rome

EUROPOL: v Sloveniji v džihad za denar novačijo Rome

-
2 489

Europol v najnovejšem poročilu o terorizmu navaja, da se je v Sloveniji pojavil nov trend poskusa radikalizacije pripadnikov romske skupnosti. Slovenska policija verjame, da so glavni razlogi, da se Romi odločijo, da se bodo spreobrnili in pridružili džihadu, finančne narave. Tisti, ki jih novačijo, namreč izkoriščajo njihov šibek družbeni in ekonomski položaj, v zameno pa jim ponujajo denar. Poročilo lahko preberete TUKAJ.

“Iz Slovenije poročajo o najnovejšem trendu spreobračanja marginaliziranih posameznikov z romske skupnosti v skrajni islam,” pišejo v poročilu Interpola. Obenem pa dodajajo, da naj bi glavno motivacijsko sredstvo bil denar. “Romi so domnevno plačani, da se spreobrnejo in pridružijo džihadu”. 

EUROPOL: v Sloveniji v džihad za denar novačijo Rome
Europol o Sloveniji

Poročilo Europola še navaja, da se je na slovenskih sodiščih lani obravnaval en primer sojenja zaradi dejanj, povezanih s terorizmom, obtoženi pa je bil oproščen.

Na evropskih sodiščih se je za lani sodilo 514 posameznikom, obtoženim terorizma, štiri petine sojenj pa se je končalo z obsodilno sodbo. Poprečna kazen je znašala 7 let.