Eurosong: Ruse razjezil ukrajinski izbor pesmi

Eurosong: Ruse razjezil ukrajinski izbor pesmi

-
0 115

Od minulega konca tedna je spet zelo vroče med Rusijo in Ukrajino. Tokrat je v zapleteno zgodbo nadvlade posegel izbor za pesem Evrovizije. Ukrajina je na izboru za svojo predstavnico na Švedskem, kjer bo letošnji Eurosong, izbrala Susano Jamaladinovo, ki je nastopila z umetniškim imenom Jamala in prihaja s krimskega polotoka.

Pesem z naslovom ‘1944,’ je močno razjezila Ruse, saj govori o Stalinu in  njegovih grozodejstvih, ki jih je leta 1944 izvajal kot predsednik Sovjetske zveze nad manjšinami na Krimu. Jamala, ki je potomka očeta Tatara, med drugim poje o številnih umrlih, ki so zaradi Stalina bili pregnani v Azijo: “Prihajajo tujci v naše domove, ubijajo in govorijo, da niso krivi za dejanja. Kje imate razume in srce. Človeštvo joka,’ to je del pesmi ukrajinske izbranke za letošnji Eurosong.

Zaradi pesmi ukrajinske predstavnice se je že odzval ruski vrh za t.i. medijska politika v Dumi in zahteva od organizatorjev, naj pesem izločijo oz. diskvalificirajo.

Odlična vokalistka se je odzvala in  povedala, da je 1944, leto, ki je za vedno spremenilo krhko ženico, njeno prababico, ki je bila pregnana s Krima in o njeni pregnani rodbini, ki je morala zapustiti dom in so nekateri na poti v pregnanstvo umrli in so jih z begunskega vlaka odvrgli kot smeti. Življenje po tem, ni bilo nikoli več enako. Jamala je sicer rojena v Kirgiziji. Njen oče je Tatar, musliman, mati pa Armenka, kristjanka. Oba doma s Krima. Družina se je, ko je Krim bil ukrajinski, vrnila nazaj.