Evakuacija na Barju

Evakuacija na Barju

-
0 174

Na počivališču Barje pri Ljubljani se je popoldne, okoli 14. ure, razlila solna kislina. Na dotrajani cisterni italijanskih registrskih tablic, ki je bila parkirana na parkirišču, je nastala luknjica. Iz cisterne je izteklo med 200 in 300 litrov nevarne snovi – solne kisline. Policisti so preventivno evakuirali območje počivališča in še približno 60 stanovalcev iz Ceste dveh cesarjev, ki pa so se že lahko vrnili domov. Podatkov o poškodovanih osebah ni.

Po ocenah gasilcev je izteklo približno 300 litrov kisline, ostalih približno 10.000 litrov pa so prečrpali. Očistili in dekontaminirali so področje iztekanja ter odstranili kontaminirano zemljino. Na kraju so bili tudi delavci podjetja Kemis, ki so ustrezno prevzeli ves kontaminiran material. Gasilci so zaprli območje v krogu okoli 100 metrov od dogodka, evakuirali so tudi približno 80 oseb, živečih na Cesti dveh cesarjev. Pri evakuaciji je sodeloval tudi avtobus LPP. Obveščene so bile tudi vse inšpekcijske in dežurne službe ter pristojni organi.

Okoli 17. ure so ljubljanski gasilci na Facebooku objavili novo obvestilo, v katerem so zapisali, da je nevarnost minila. “Prebivalci se vračajo na svoje domove, poteka dekontaminacija ožje okolice in odstranjevanje zemljine. Podatkov o poškodovanih nimamo.”

(foto: POP TV)