Finance: ‘Slovenci pod palmami’

Finance: ‘Slovenci pod palmami’

-
0 161

Po podatkih iz javno dostopnih baz ima šest slovenskih podjetij lastnike iz Paname, države, ki se je znašla v središču najnovejšega finančno-davčnega škandala. V preostalih davčnih oazah, denimo na Cipru, v Belizeju, Liechtensteinu, pa je registriranih še več sto podjetij, ki so lastniško povezana s slovenskimi družbami. Izbrali smo nekaj najbolj izpostavljenih, med njimi so tudi najbogatejši Slovenci, poročajo Finance.

Po pisanju Dela, ki je kot del mednarodnega medijskega konzorcija pridobil panamske dokumente, se je v teh znašlo 78 družb, povezanih s Slovenci. Gre za dokumente panamske družbe Mossack Fonseca. Eno od ključnih slovenskih podjetij, ki je delovalo kot posrednik pri registraciji družb v Panami, je po pisanju Dela UPC Svetovalna skupina, vodi jo Uroš Petrovič. V dokumentih se je sicer znašla kopica svetovnih politikov, športnikov in gospodarstvenikov.

V časniku Finance opozarjamo, da ni nujno, da gre pri komerkoli od naštetih za poskuse davčnega utajevanja ali kakršnekoli druge nelegalne aktivnosti.

Kdo so panamski Slovenci?

Po javno dostopnih podatkih ima šest slovenskih podjetij lastnike iz Paname. To so družbe Andino (inženirsko podjetje, ki opravlja posle za hidroelektrarne, lani so panamskemu lastniku, družbi HP Servicios, izplačali za dobrega pol milijona dividend), Belvedere Hoteli in turizem (Nikolaj Ulijanov, lastnik izolske hotelirske družbe, je podjetje pred leti prenesel na družbo Belvedere Participation s sedežem v Panami; sodeč po javnih bazah, je zdaj kot lastnik naveden sam, sklepamo, da ima stalno prebivališče v Panami), Kvantum (družba s panamskim lastnikom Pleiades Holding, v Sloveniji pa jo uradno zastopa Dejan Donko – ta je bil tako kot Mihael Karner zaradi domnevne preprodaje steroidov predmet preiskave ameriškega finančnega ministrstva), Avis Nepremičnine, Demea in Euroskuter (več v člankuRazkrivamo slovenska podjetja, ki imajo lastnike iz Paname). Po podatkih Urada RS za preprečevanje pranja denarja so slovenska podjetja v Panamo letos nakazala 685.939 evrov. Poudarjamo, da gre za transakcije, ki jih je treba prijaviti.

To je razvidno iz javnih baz, kolegi s časnika Delo so v dokumentih našli še več Slovencev. Prek Paname je denimo pred leti poslovala tudi padla gradbena baronica Hilda Tovšak, Vegrad naj bi prek panamskega podjetjaEnjuan Management Corporation skupaj s projektnimi družbami Hypa preprodajal nekatere parcele v Ljubljani.

Najbogatejši Slovenci imajo radi oaze

Prva na Managerjevi lestvici najbogatejših, Samo in Iza Login, svoj imperij Outfit 7 obvladujeta prek ciprskih, britanskih in liechtensteinskih družb. Zakonca sicer trdita, da sta se lastništvu odrekla in ga prenesla na dobrodelno fundacijo, ki da je tudi ne upravljata. Tudi ta ima sedež v Liechtensteinu. Tudi večina preostalih, ki imajo deleže v Outfitu 7, te deleže obvladuje prek cipr­skih podjetij.

Med najbogatejšimi, ki imajo podjetja v tujih državah, nekatere veljajo za davčne oaze, so še: Sandi Češko (Nizozemska, Ciper), Joc Pečečnik (Nizozemska), Igor Lah (Ciper, Luksemburg), Zoltan Varga (Hongkong) …

Tudi podjetje Riko Invest, ki sodi v imperij Janeza Škrabca, ima v lastniški sestavi podjetje iz Liechtensteina, gre za družbo Indtrade Establishment. Prav tako so poslovanja prek davčnih oaz obtoževali Stojana Petriča (Kolektor) – ta je zanikal, da bi bil sam lastnik ali ustanovitelj katere od družb v davčnih oazah. V Slovenijo je prišel celo Francis Hoogewerf, uradni lastnik verige podjetij iz Luksemburga in Britanskih Deviških otokov, ki so se sicer pripisovala Petriču. Je pa dejstvo, da je FMR leta 2005 od Hoogewerfa kupil luksemburško podjetje Archimede Invest Holding.

Dodajmo, da je vsaj za nekatere zgoraj omenjene logično, da poslujejo v finančnih središčih – tako so namreč bliže kupcem in vlagateljem.

Eden od najrazvpitejših domnevnih uporabnikov davčnih oaz je tudi župan Zavrča Miran Vuk – to sicer zanika. Njegov nekdanji RMV Holding je prek dveh ciprskih podjetij najprej »odšel« na slovaški Romis, ki je v lasti ciprskega Ayiaco Holdingsa (zastopnik tega je bil nekaj časa tudi nekdanji šef Dursa Ivan Simič), nato pa se lastništvo konča na Britanskih Deviških otokih.

Javne baze: Slovenci še zmeraj prisegajo na Ciper

Hiter pregled javno dostopnih baz pokaže, da je za Slovence po priljubljenosti med davčnimi oazami na vrhu še vedno Ciper. Trenutno je v Sloveniji 150 podjetij, ki imajo ali pa so imela lastnike na Cipru (nekatera so v stečaju). Na drugem mestu je Luksemburg (98 podjetij), sledijo Liechtenstein (33), Britanski Deviški otoki (14), Belize (osem), Kajmanski otoki (tri) …, še pišejo Finance.