V&F: 25 let ponosa in sramote

V&F: 25 let ponosa in sramote

-
0 308

Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade pričela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

In prav 27. junija, ob 0.46 uri ponoči, je v Pogancih pri Novem mestu prišlo do prvega neposrednega soočenja s prodirajočo jugoslovansko armado. Ob 3.15 uri je odjeknil prvi strel. Tudi danes je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska pri spomeniku pripravilo spominski pohod- POGANCI 1991-2016.

Žal pa se je Slovenija v četrt stoletja samostojnosti prevečkrat izkazala za slabega gospodarja. Le streljaj od spominskega obeležja namreč še naprej sramotno propadajo objekti nekdanje jugoslovanske vojske. Gre za objekte, ki so bili po osamosvojitvi v dobrem stanju, kasneje še obnovljeni, zdaj pa predstavljajo veliko sramoto in malomaren odnos pristojnih, ki z objekti ne-upravljajo.