FOTO: 8. Antonov pohod in Festival potic

FOTO: 8. Antonov pohod in Festival potic

-
0 98

V Gabrovki so pripravili izredno zanimiv in okusen konec tedna.

V petek dopoldne je dež še neusmiljeno zalival naravo, članice Društva podeželskih žena pa smo se zavzeto pripravljale na naše sobotno srečanje. Sprejele smo 30 potic, strokovna komisija v sestavi: Robert Merzel, Dora Škafar in Lijana Lovše pa je ocenjevala okus za okusom. Ko so oni končali, smo članice znova poprijele za delo in pripravile razstavo potic za »Festival potic 2016«. Skrbno smo pripravljale tudi dobitke za srečelov in se ozirale v nebo, kjer so se oblaki počasi trgali in začele smo verjeti, da v soboto vsaj padavin ne bo. Sobotno jutro nam je res postreglo z lepim sončnim vremenom. Tisti vztrajni stalni pohodniki so se začeli zbirati – res jih je bilo nekoliko manj kot prejšnja leta, ker je menda marsikje po Sloveniji kar dobro deževalo, a Antonov pohod, že osmi po vrsti, se je začel.

V gasilskem domu v Gabrovki so bile pripravljene lepe razstave: Festival potic 2016, razstava polstenih izdelkov, voščilnic v različnih tehnikah in še in še izdelkov ročne izdelave ge. Mateje Strmljan z Gabrske Gore, razstava izredno lepih izdelkov iz odpadnega papirja ge. Alojzije Praprotnik iz Domžal, razstava ročno izdelanih voščilnic v pick point tehniki članic DPŽ Gabrovka, ki smo se srečevale na zimskih delavnicah, in v letu 2016 zasluženi pokali neumornih gabrovških gasilcev. Na stojnicah pa sta se predstavili še zeliščarka ga. Jožica Bajc Pivec in ga. Petra Sladek iz Zavoda Raznolikost. Zunaj pa nas je razvajalo prijetno junijsko sonce.
Kmalu je zadišalo po golažu in žaru, domači godci so raztegnili meh harmonike, pohodniki so se drug za drugim začeli vračati in pridružilo se jim je kar nekaj obiskovalcev, ki so jih zanimale razstave in kulturna prireditev z razglasitvijo rezultatov Festivala potic 2016.

Karmen Čarman, ki je pripravljala program prireditve, si je za rdečo nit izbrala pesmi g. Ignacija Kotarja, domačina, ki je pred mnogimi leti na svojstven način opisoval naše kraje. Pesmi je občuteno interpretirala ga. Mateja Subotičanec. Nastopile so še pevke ŽPZ KUD Gabrovka, ki so pred mesecem dni praznovale 40-letnico delovanja in mladi harmonikar Leon Ciglar. Podžupanja občine Litija, ga. Lijana Lovše, je podelila zahvale in priznanja gospodinjam, ki so prispevale potice.

Predno smo zaključili s programom je padlo nekaj kapelj dežja. Pa se nismo dali. Godci so znova raztegnili meh in oblaki so se morali še umakniti. Naša vztrajnost in želja narediti nekaj koristnega in lepega za domači kraj ter dobra volja obiskovalcev in sv. Anton, so premagali tudi slabo vreme in ko smo »pod streho« spravili osmo prireditev »Gabrovka, tu sem doma«, se je znova »ulilo kot iz škafa«. Pa naj le pada, saj je dež koristen. Mi pa se že veselimo lepe, sončne druge sobote v juniju naslednjega leta in devete celodnevne prireditve »Gabrovka, tu sem doma«. Pridružite se nam.

Helena Perko