FOTO: Avstrijski obisk v Dol. Toplicah

FOTO: Avstrijski obisk v Dol. Toplicah

-
0 54

V petek, 20. marca 2015, je, s svojo ekipo, občino Dolenjske Toplice obiskal avstrijski veleposlanik, njegova ekscelenca, dr. Clemens Koja.

Prvo dejanje obiska je bil sprejem na občini Dolenjske Toplice, kjer ga je sprejel župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič, direktor občinske uprave Rado Javornik in vodja TIC Primož Primec. Župan je gostu predstavil delovanje občine, veleposlanik pa namero svojega obiska v Dolenjskih Toplicah. Pogovor je tekel tudi s predstavitvijo možnosti sodelovanja v prihodnosti, še posebej s področja ohranjanja kočevarske kulturne dediščine. Ob tej priložnosti se je veleposlanik vpisal tudi v zlato knjigo občine Dolenjske Toplice.

Obisk je ekipa, ki sta ga s strani veleposlaništva sestavljali še vodja kulturnega foruma, mag. Marie-Thérèse Hermges ter svetovalka Karin Hojker,z gostiteljem nadaljevala na Pajkežu, kjer je vse zbrane sprejel predsednik Društva Kočevarjev staroselcev August Gril. Temu srečanju je sledil še ogled kulturnega doma društva v Občicah.

Ker pa je veleposlanik, po izobrazbi teolog, filozof in pravnik, velik ljubitelj sakralne dediščine, so se sprehodili še skozi Kočevske Poljane. Z velikim navdušenjem si je ogledal župnijsko cerkev sv. Andreja apostola. Posebej zanimiva so mu bila vitražna okna ter križev pot z napisi v nemščini. Na tem mestu se je tudi vpisal v spominsko knjigo cerkve.

Obenem so gostitelji gostu predstavili dva projekta: obnavljanje objektov iz registra nepremične kulturne dediščine ter organizacijo Dnevi kočevarske kulture, ki bodo sredi septembra tudi v Kočevskih Poljanah. S strani veleposlaništva je bila dana tudi načelna podpora obema projektoma.

Za zaključek je sledil še ogled Hudičevega turna v Soteski in razvalin gradu Soteska. Veleposlanik je namreč tudi družinski prijatelj potomcev Auerspergov in ljubitelj dobre glasbe in se bo z veseljem v prihodnje udeležil tudi koncertov, ki jih bodo organizirali v Soteski.