FOTO: Blažičeva superluna iz Pertha

FOTO: Blažičeva superluna iz Pertha

-
0 177

Druga v vrsti treh superlun – prva je bila oktobra, druga je danes, tretja pa bo decembra – ki bo na nebu zasvetila ravno danes, je največja luna od leta 1948. V avstralskem Perthu pa že desetletja živi tudi dolenjski rojak Franci Blažič z družino. Franci se je s soprogo Shelley pred kratkim z domačih Križev vrnil v prav tako domači Perth. In z družino so na avstralski obali opazovali velikanko in nam poslali fotografije superlune.

Ker bo luna ponovno tako blizu Zemlji šele čez 18 let, 25. novembra 2034, je danes idealna priložnost za vse zvezdoljubce, da si jo ogledajo. Najbolj bo navduševala Primorce, kjer bo zvečer najbolj jasno, najmanj pa Kočevce in Notranjce, kjer vremenoslovci napovedujo precej oblačno vreme.

Zadnje tri polne lune v letu nastopijo, ko je luna na točki na eliptični krožnici, ki je najbližje Zemlji. Ker so videti 14 odstotkov večje in 30 odstotkov svetlejše od siceršnjih polnih lun, jim pravimo superlune. Gre za pojav, pri katerem se polna luna znajde v prizemlju ali perigeju. Lunina orbita okoli Zemljine ni okrogla, temveč eliptična, njena oddaljenost od Zemlje se spreminja.

(foto: Rob Blažič/DolenjskaNews)