FOTO: Borat in Barca nad tihotapce

FOTO: Borat in Barca nad tihotapce

-
0 83

Šestim službenim psom finančne uprave sta se minuli petek pridružila dva kratkodlaka nemška ptičarja, samička Barca in samček Borat, ki bosta skupaj z vodnikoma skrbela, da bodo tihotapci tobaka in tobačnih izdelkov na ozemlju Slovenije imeli bistveno oteženo delo, sporočajo s Fursa.

Nova službena psa sta plod lastne vzreje slovenske policije. Furs je imel do zdaj šest službenih psov, od tega jih je pet specializiranih za odkrivanje prepovedanih drog (trije nemški ovčarji, belgijski ovčar in terier) in eden za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov (nemška kratkodlaka ptičarka).

FOTO: Borat in Barca nad tihotapce
Borat in Barca (foto: FURS)

Med strateške naloge finančne uprave sodi tudi preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitega pretoka blaga in trgovanja z nedovoljenim blagom, s tem pa zagotavljanje in krepitev zaščite življenja, zdravja, varnosti ljudi, živali in rastlin ter varstva okolja. Področje dela službenih psov in vodnikov predstavlja enega od pomembnih kamenčkov v mozaiku realizacije navedenih strateških nalog v boju proti organiziranemu kriminalu in goljufijam na področju prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov.

Področje tihotapljenja tobaka in tobačnih izdelkov predstavlja enega večjih globalnih problemov in ima velik vpliv predvsem na proračune držav, posledično tudi na zdravje in javno varnost. Številne analize kažejo, da predstavlja tihotapljenje cigaret in tobaka, ne glede na vrsto transporta, eno najbolj dobičkonosnih aktivnosti organiziranih kriminalnih združb. Evropa še vedno ostaja najpomembnejše ciljno območje za tihotapljenje cigaret, predvsem zaradi visokih dajatev (npr. trošarin) in drugih omejitev, ki jih prinašajo novosti na področju zakonodaje.

Nova, leto in pol stara službena psa, bosta z vodnikoma imela zelo dober vzor in motiv, da  dosežeta  sedem let staro pasjo kolegico, ki se je doslej zelo izkazala pri odkrivanju tihotapljenih cigaret in tobaka, tako v pomorskem, cestnem in železniškem prometu. Dela in priložnosti bo za vse tri dovolj, prav tako za slovensko policijo, da za finančno upravo izšola še kakšnega psa, ki bo zaznal vonj po tobaku.