FOTO: Brežičan z orožarskim poslom

FOTO: Brežičan z orožarskim poslom

-
0 197

Policisti Policijske postaje Ljubljana Bežigrad so v mesecu avgustu podali kazensko ovadbo zoper 42-letnega Brežičana zaradi suma storitve kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po členu 307/I KZ-1b, ki je v R Slovenijo uvažal in prodajal strelno orožje ter strelivo, katerih posest je po Zakonu o orožju vezana na pridobitev uradne listine upravnega organa.

Slednji je z namenom pridobitve protipravne  premoženjske koristi takšno orožje in strelivo preko spleta prodajal ter ponujal v prodajo osebam, ki niso imele uradnih orožnih listin. Prav tako pa tudi sam nikoli ni in ne poseduje veljavne listine.

Policisti so v mesecu novembru 2016 prejeli anonimno prijavo, da osumljeni na spletnem portalu prodaja orožje in strelivo (plinske pištole ter revolverje z odprto cevjo ali  pol odprto cevjo, signalne revolverje z odprtimi in pol odprtimi cevmi, plinske naboje polnjene s solzilnim plinom in zmesjo na aktivni poprovi osnovi, malokalibrske naboje flobert 4 mm ipd). Na podlagi zbiranja obvestil so policisti ugotovili identiteto osumljenca ter pridobili odredbo sodišča za hišno preiskavo, ki so jo opravili konec meseca januarja 2017.  Pri hišni preiskavi so policisti zasegli plinsko pištolo, revolver,  računalnike, račune in sezname naročnikov/kupcev). V nadaljnji kriminalistični preiskavi so tudi ugotovili, da je 42-letnik preko spleta od češkega podjetja v R Slovenijo uvozil  vsaj 12 pištol kal 9 mm in 270 nabojev kal 9mm, polnjenih s solzilnim plinom ali zmesjo na poprovi osnovi.

Na podlagi rezultatov hišne preiskave so policisti v nadaljevanju na območju celotne države opravili še 12 hišnih preiskav pri osebah, ki so bili kupci pri 42-letniku, in sicer zaradi suma storitve prekrška po Zakonu o orožju, ob tem pa so zasegli 10 pištol kal 9mm, 109 nabojev kal 9mm, polnjenih z zmesjo na poprovi osnovi ali solzilnim plinom in 9 kosov predelane pirotehnike.  Zoper 11 oseb – kupce so zaradi kršitve Zakona o orožju izdali Odločbe o prekršku zaradi kršitve določil Zakona o orožju, 1 x Zakona o eksplozivih  in pirotehničnih izdelkih   ter zoper enega mladoletnika podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je 42- letni Brežičan poskušal prodati zgoraj navedeno orožje in strelivo vsaj še 13 fizičnim osebam, kar pa mu ni uspelo, in je dejanje ostalo pri poskusu.

V okviru kriminalistične preiskave kaznivega dejanje Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, ki ga je osumljen 42-letni Brežičan, so policisti prišli do podatkov, da naj bi 33-letnik iz Slovenskih Konjic nabavljal, doma izdeloval in predeloval orožje in strelivo. Na podlagi pridobljene odredbe sodišča so opravili hišno preiskavo in zasegli  28 predelanih nabojev kalibra 9 mm, doma izdelano delujočo pištolo, 4  plinske pištole, doma izdelan t.i. bokser itd.. Zoper osumljenega so podali kazensko ovadbo, ter odločbo o prekršku zaradi kršitve Zakona o orožju.

Prav tako so policisti PP Ljubljana Bežigrad v okviru že omenjene kriminalistične preiskave prišli do podatkov in dokazov, da je tudi  24-letnik iz Gornje Radgone prodal plinsko pištolo 64-letnemu moškemu iz Pesnice, ki ne poseduje veljavne listine. Zoper 24-letnika so na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti podali kazensko ovadbo, zoper 64-letnika pa so izdali Odločbo o prekršku zaradi kršitve Zakona o orožju. (Priloga foto)