FOTO: Ceste kot hudourniki, plazovi, uničujoče strele

FOTO: Ceste kot hudourniki, plazovi, uničujoče strele

-
0 2192
plaz Sela pri Zajčjem Vrhu/Miran

Zjutraj so Dolenjsko dosegle nevihte z močnimi nalivi, ki so poskrbeli za težave. V slabi uri je padlo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter.  O težavah zaradi vode poročajo z območja Mirne Peči, Trebnjega, Dolenjskih Toplic in Novega mesta. Na območju Rogovile pri Mirni Peči in Iglenika blizu Dolža ter Rdečega Kala (Trebnje) poročajo o zdrsu zemlje oz. plazovih. Strele so na območju občine Trebnje zanetile požare hiš in gospodarskih objektov.

Spet se je izkazalo, da v nekaterih naseljih potrebujejo nujno sanacijo vaških poti, saj se ceste ob močnejših nalivih spremenijo v divje potoke. Tako je tudi na območju Malenske vasi (občina Mirna Peč), kjer voda ogroža nekatere objekte.

Prve informacije Regijskega centra za obveščanje Nm:

  • Ob 5.44 je v Gorenjih Selcah, občina Trebnje, strela udarila v gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Trebnje, Velika Loka, Čatež pod Zaplazom, Občine, Šentlovrenc, Trebanjski Vrh in Veliki Gaber so omejili in pogasili požar na objektu velikosti 12 x 20 m. Iz objekta so odstranili uničene stroje, s pomočjo avtodvigala večjo količino sena in ožgano ostrešje. Višina gmotne škode še ni znana.
  • Ob 6.41 je v Grmu, občina Trebnje, udar strele zanetil požar na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Trebnje, Ponikve, Lukovek, Račje selo so pogasili ogenj. V požaru je bila uničena streha objekta in mansarda ter poškodovani pritlični prostori.
  • Ob 10.06 se je zaradi močnega deževja sprožil zemeljski plaz na cesto Stopiče–Dolž pred naseljem Sela pri Zajčjem Vrhu v občini Novo mesto. Obveščeni so bili dežurni delavci Cestnega podjetja Novo mesto.
  • Ob 7.27 sta gasilca PGD Mirna Peč v naselju Malenska vas, občina Mirna Peč, preusmerila meteorno vodo, ki je ogrožala več objektov in odstranila podrto drevo.
  • Ob 7.42 je v naselju Dobindol, občina Dolenjske Toplice, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobindol so izčrpali vodo iz prostorov.
  • Ob 7.45 je v naselju Stopiče, občina Novo mesto, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto so izsesali vodo iz prostorov.
  • Ob 6.28 je v naselju Korita, občina Trebnje, meteorna voda zalila spodnje prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobrnič so s protipoplavnimi vrečami zaščitili vhod v stanovanjski objekt in preusmerili tok vode mimo hiše, izčrpali vodo iz objekta ter s pomočjo domačih in vaščanov očistili prostore in dvorišče.
  • Ob 6.45 je na Gorenjih Sušicah, občina Dolenjske Toplice, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobindol so izčrpali vodo iz prostorov.
  • Ob 6.41 se je zaradi močnega deževja sprožil zemeljski plaz na cesti med naseljema Rdeči Kal in Svetinja, občina Trebnje. Obveščeni so bili dežurni delavci Komunale Trebnje.
  • Ob 6.41 udar strele v stanovanjski objekt Grm, občina Trebnje