FOTO: Del Novega mesta prekrili kosmi

FOTO: Del Novega mesta prekrili kosmi

-
0 3325

V minulih dneh so dobršen del Novega mesta prekrili kosmi materiala, podobni stekleni volni. Največ tega neznanega ‘z neba’ je prekrilo območje Bršljina in Bučne vasi. Zadevo smo preverili na inšpektoratu RS za okolje in prostor, kjer so nam potrdili, da so prijavo prejeli in da zadevo preiskujejo, obravnavajo. Ko bodo znani izsledki, bodo o tem vlagatelja prijave tudi obvestili, če je slednji zahteval odgovor oz. pojasnilo. Kot je znano v omenjenem okolju deluje tudi tovarna, ki se ukvarja s proizvodnjo izolacije iz mineralne steklene volne. Vendar ni nujno, da gre za morebitno napako tovarne, saj preiskava še ni zaključena. V primeru, da se je zgodil t.i. izpad, so v podjetju o tem dolžni poročati pristojni inšpekciji. Slednjega v podjetju niso storili.

So pa nam iz podjetja URSA poslali odgovor, da ne gre za stekleno volno pač pa za kosmiče, ki se pojavljajo v zraku ob cvetenju določene vrste drevja. Točno za katero vrsto gre nam ni jasno, se je pa to pojavilo že pretekla leta v podobnem obdobju konec maja.

Enostaven test s katerim se lahko določi ali gre za steklena vlakna je gorenje. Steklo in steklena vlakna so anorganskega izvora in ne zagorijo. Omenjeni kosmiči od drevja pa posušeni zelo hitro odgorijo, so nam sporočili iz podjetja URSA.
In kot ste opozorili nekateri bralci, bi šlo v tem primeru lahko tudi za cvetenje dreves oz. topola in jesena. Prav slednji še vedno cveti.