FOTO: Deložacija iz Sokolca in zapečatenje

FOTO: Deložacija iz Sokolca in zapečatenje

-
2 1853

V Novem mestu je dopoldne potekala deložacija oseb, ki so nastanjeni v Sokolske oz. Narodnem domu. Kot je znano prva deložacija ni bila uspešna, druga naj bi bila. Kot so za DolenjskaNews povedali na MO Nm, je pred časom gradbena inšpekcija izdala odredbo, da je zaradi varnosti stavbo potrebno zapečatiti. Posredovala je družba za varovanje in policisti PU Nm.

Mestna občina Novo mesto je pred dobrim tednom prejela odločbo gradbenega inšpektorja, po kateri smo kot lastniki objekta dolžni preprečiti uporabo in izvajanje vseh dejavnosti v Narodnem domu, dokler se ne izvedejo nujna vzdrževalna dela. Gradbeni inšpektor je namreč v postopku ugotovil, da je objekt nevarna gradnja. Glede na to, da je sodišče ustavilo izvršbo zaradi izbrisa Društva za kulturno osveščanje iz sodnega registra, smo policiji podali ovadbo, s katero smo želeli ugotoviti, kdo so nelegalni uporabniki našega objekta.

Vsa naša prizadevanja so usmerjena v cilj, da se ta, za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba, vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim in umetniškim ustvarjalcem. Številni se namreč soočajo s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da jim je Narodni dom kot občinski objekt na voljo za uporabo. Pred tem je nujno poskrbeti za sanacijo. V letošnjem proračunu imamo za nujna vzdrževalna dela na objektu Narodnega doma predvidenih 125.000 evrov, pogodba za prenovo strehe je podpisana, prizadevali si bomo da gradbena dela stečejo čim prej. (Odnosi z javnostmi MONM)

Kot smo omenili na začetku članka so posredovali tudi policisti. Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Nm, je za DolenjskaNews povedala:  ‘danes 10. 7. 2018 po 10. uri so predstavniki službe za varovanje obvestili Policijo, da naj bi se v objektu, ki je v lasti lokalne skupnosti in gre za varovano območje, nahajale osebe, ki jim preprečujejo vstop in se na njihov poziv nočejo odstraniti. Policisti so z namenom razčiščevanja okoliščin kaznivega dejanja “Protipravno zavzetje nepremičnine” izvajali ukrepe po 
Zakonu o kazenskem postopku ter obvestili pristojnega državnega tožilca in preiskovalnega sodnika. 
O ugotovitvah bodo po zaključku preiskave seznanili pristojno tožilstvo.’