FOTO: Dober biznis z ilegalci in pozorni na kombije

FOTO: Dober biznis z ilegalci in pozorni na kombije

-
0 717

Črnomaljski policisti so nekaj pred 21. uro na cesti med Vinico in Bojanci ustavili voznika osebnega avtomobila avstrijskih registrskih oznak in takoj za njim še voznika kombija ljubljanskih registrskih oznak. Pri postopku je bilo ugotovljeno, da 51-letni državljan Hrvaške v kombiju prevaža 31 tujcev (državljani Pakistana, Afganistana in Indije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. 55-letni državljan Srbije, ki je vozil avtomobil avstrijskih registrskih oznak pa mu je nudil pomoč pri storitvi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

Policisti in kriminalisti okoliščine še preiskujejo. Voznikoma so odvzeli prostost in ju pridržali,
predvidoma jutri ju bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Tujce so odpeljali na policijski postajo in postopki z njimi še niso zaključeni.

Policisti na obmejnem območju v zadnjem obdobju obravnavajo več primerov organiziranega sprovajanja tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Ugotavljamo, da storilci v želji po hitrem in
velikem zaslužku tujce preko meje in naprej v notranjost države skušajo sprovajati na način, da jih v večjem številu vozijo v zaprtih kombiniranih vozilih. Zaradi nehumanih razmer med prevozom (veliko število ljudi v
majjhnem in zaprttem prostoru, vožnja po makadamskih cestah, primanjkovanje zraka v tovornem delu, dehidracija…) sprovajalci ogrožajo življenja teh ljudi, ki so zaradi izčrpanosti in dehidracije v slabem zdravstvenem stanju in pogosto potrebujejo zdravniško pomoč.

Pozivamo ljudi, ki živijo na obmejnih območjih, da nas obveščajo o pojavu sumljivih kombiniranih vozil z zaprtim tovornim delom ali drugih manjših tovornih vozil ob meji. Skoraj vedno pred tovornim vozilom s tujci pelje tudi eden ali več osebnih avtomobilov in ti vozniki prav tako sodelujejo pri sprovajanju. Njihova vloga je, da voznika, ki prevaža tujce, opozarjajo na prisotnost policistov ali opazujejo gibanje policijskih patrulj.

Domačini, ki živijo ob meji na območju Bele krajine, Posavja in na obronkih Gorjancev so že dolga leta naš nepogrešljiv in zanesljiv partner pri zagotavljanju varnosti in varovanju državne meje. Prav oni so tisti, ki
odlično poznajo lokalno okolje in znajo najbolje presoditi, kdaj gre za pojav sumljivih vozil ali sumljivih oseb. Za vsa do sedaj prejeta obvestila se občanom zahvaljujemo. Tovrstnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje in zagotavljamo, da se bomo še naprej ob vsakem obvestilu odzvali in natačno preverili okoliščine.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Policijske postaje Črnomelj izsledili in prijeli še osem tujcev ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci, devetimi
državljani Sirije, Pakistana, Alžirije, Maroka in Egipta, še niso zaključeni, so še sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

(foto: PU Nm)