FOTO: Domačini zahtevajo odstranitev antene

FOTO: Domačini zahtevajo odstranitev antene

-
7 1321

Na območju Dolenjega Kamenja je Telemach ekspresno hitro, v nekaj dneh postavil stolp oz. anteno za mobilno telefonijo (bazno postajo). Telemachovi so v najem vzeli zemljišče enega izmed domačinov, o nameri oz. čemu služi stolp, pa domačinom niso sporočili. Od prvih hiš je stolp oddaljen približno 50 metrov.

Domačini se sprašujejo, koliko anten bodo še  postavili v neposredni bližini vasi, saj je v neposredni bližini nove antene že postavljena antena še enega mobilnega operaterja.

Predstavnik vaške skupnosti oz. svetnik KS Bučna vas, Tomaž Zoran, je za DolenjskaNews povedal, da so o anteni že seznanili pristojno ministrstvo za okolje in prostor. Domačini zdaj zahtevajo odstranitev stolpa-antene oz. premestitev na drugo, bolj oddaljeno lokacijo od hiš. Telemachovi pa se zdaj, ko so stolp postavili želijo pogovarjati z domačini. Na območju Dolenjega Kamenja živi 54 družin.

In še nekaj pojasnil (ems.si).

Mobilni telefoni in bazne postaje so namreč oddajno-sprejemni sistemi. Njihova osnovna naloga je prek svojih anten oddajati in sprejemati visokofrekvenčna elektromagnetna sevanja (VF EMS) v območju mikrovalov, to je pri frekvencah od 400 do 2200 MHz.

Sevanjem anten baznih postaj mobilne telefonije so ljudje izpostavljeni pogosteje kot sevanju radijskih in televizijskih oddajnikov, ki pa oddajajo od 100 do 5000-krat več moči kot antene baznih postaj. Ko človek enkrat absorbira VF EMS dovolj visokih jakosti, pa so učinki zaradi izpostavljenosti ne glede na vir sevanja enaki.

Doslej opravljene študije o vplivu sevanja nizkih jakosti na človeka, kot jih najdemo v okolici baznih postaj, niso potrdile povezave med VF EMS in obolenji, vključno z rakom.

Na voljo je sicer nekaj preliminarnih rezultatov raziskav, ki kažejo, da naprave mobilne telefonije v nekaterih primerih lahko povzročajo komaj opazne biološke učinke, ki pa najverjetneje ne vodijo do znanih vplivov na zdravje.

VEČ O BAZNIH POSTJAH LAHKO PREBERETE TUKAJ