FOTO: Potapljači za čisto KRKO, izvlekli za 600 kg smeti

FOTO: Potapljači za čisto KRKO, izvlekli za 600 kg smeti

-
2 606

Tako kot vsako leto, večkrat letno, dolenjski potapljači s svojimi kolegi, poskrbijo, da je dolenjska lepotica kljub nekaterim malomarnežem, še naprej lepa. Tudi danes so pripravili 25. ekološko akcijo čiščenja reke Krke, ki sta jo organizirala Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto in Slovenska potapljaška zveza v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

V 25. ekološki akciji so se  zbrali potapljači Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto in pod pokroviteljstvom podjetja SPAR Slovenija očistili strugo reke Krke za 600 kg smeti. Kljub temu, da se je količina odpadkov na račun večje ozaveščenosti ljudi v zadnjih letih občutno zmanjšala, pa so iz reke vseeno potegnili več kovinskih in steklenih odpadkov ter težjih plastičnih odpadkov, z bregov reke pa tudi plastične vrečke in plastenke, ki so močno onesnažujejo rečni ekosistem.

Predsednik Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto Davorin Jordan je po končanem podvigu pohvalil vse sodelujoče in se jim zahvalil za njihov doprinos k čistejšemu okolju. Na dogodku, ki je sledil končani akciji, je dejal: »Reke so naše naravno bogastvo ter dom številnim živalim in rastlinam. Poskrbimo, da bodo le te tudi v prihodnje čiste, ter da odpadkov v naravi kmalu ne bo več«.

Čistilno akcijo je SPAR organiziral v sklopu družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKOlogično, ki poteka že drugo leto zapored in si prizadeva za ekološko ravnanje, ozaveščanje, manjšo porabo plastičnih vrečk, predvsem pa trajnostno razmišljanje. Velik del sredstev, namenjenih financiranju čiščenja slovenskih rek, so zbrali prav s pomočjo omenjene kampanje, v kateri spodbujajo uporabo trajnostnih vrečk in zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk. Čiščenje reke Krke je peta Sparova čistilna akcija po vrsti, naslednje leto pa nameravajo očistiti reki Dravo in Ljubljanico ter Blejsko jezero.