FOTO: Fantje z vasi ohranjajo ljudsko pesem

FOTO: Fantje z vasi ohranjajo ljudsko pesem

-
0 269

Ljudski pevci Fantje z vasi so minulo soboto pripravili že svoj 22. Miklavžev koncert v gostilni Luzar v Škocjanu in poskrbeli za prijeten pevski in glasbeni večer ob ljudski pesmi. Kot običajno, so se predstavili s starimi ljudskimi pesmimi, ki po njihovi zaslugi ne bodo nikoli zamrle. Fantje z vasi namreč pesmi ne le prepevajo, ampak jih tudi radi zbirajo.

Njihov arhiv šteje že krepko preko 400 zapisanih pesmi. Veliko prepevajo na prireditvah v domači občini in po Sloveniji, letos so dvakrat nastopili tudi v Avstriji. Na tokratnem koncertu je v skupini poleg znanih pevcev – vodje Jožeta Krmca, Franca Žnidaršiča Ludvika Gorenca, Darinka Bratkoviča, Silva Pajka in Staneta Klobučarja, zapel tudi nov član Franci Vodopivc iz Gorenje Brezovice. Na prireditev so Fantje z vasi povabili tudi svoje prijatelje, ljudske pevce in godce od drugod. Najprej so nastopili pevci Društva ljudskih pevcev Vrhpolje. V 14. letih delovanja so imeli vrsto nastopov v in izven občine Šentjernej in tudi tokrat so se z veseljem odzvali. Kot naslednji gostje so se pridružili Vaški pevci iz Šentruperta, ki si nadvse prizadevajo, da ljudsko pesem čim bolj približajo današnjemu človeku, predvsem mladim. Gre za ljubitelje ljudskega petja, ki izhajajo iz družin, pri katerih je prepevanje že tradicija.

Delujejo kot sekcija Društva Mavrica Šentrupert. Tudi vaški pevci iz Šentruperta nastopajo že 14. leto in so bili že večkrat v gosteh v Škocjanu. Fantje z vasi so v goste povabili tudi Čušperske godce, ki prihajajo iz Čušperka pri Grosupljem. Skupino sestavljajo Ludvik Gruden s harmoniko, Jože Podržaj s kitaro, Klara Gruden z violino in Jernej Kralj z baritonom. V dvorani so poželi velik aplavz in dokazali, da s svojim delovanjem omogočajo, da ljudska, slovenska pesem še kako prijetno odmeva. Zbrano občinstvo je, s harmoniko v dvorani, pozdravil godec Lojze Ogorevc in skupaj so zapeli. Lojze Ogorevc je pred kratkim praznoval že 45 let glasbenega ustvarjanja. Je pišeški, brežiški, posavski in prepoznaven slovenski glasbenik, zadnje čase pa tudi promotor zdrave prehrane in sloga življenja. V Društvu Pleteršnikova domačija je izredno aktiven član in mentor Pleteršnikovih ljudskih pevcev. Le-ti so skupaj z njim zapeli. Ob zaključku se je vodja Fantov z vasi Jože Krmc, zahvalil vsem gostom, sponzorjem in čudoviti publiki. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Škocjan Jože Kapler. Po skupni ljudski pesmi vseh nastopajočih z naslovom Hladna jesen že prihaja, je sledila še pogostitev vseh zbranih. Ljudska pesem je odmevala še pozno v noč, saj so se številni ob dobri kapljici še dolgo zadržali.

Fantje z vasi