FOTO: Fejst je bila in bo tudi v bodoče

FOTO: Fejst je bila in bo tudi v bodoče

-
16 1387

Ta novica ni najbolj primerna za vegetarijance. Še nekaj desetletij nazaj so se ljudje na kmetih zelo veselili kolin. Ob takem dogodku so se najedli mesa, ki ga včasih marsikje ni bilo pogosto na krožnikih. In še danes smo lahko priča tradiciji domačih kolin, kar je tudi prav.

In spoštovani bralci. Takoj ko sem objavil to novico, s fotografijami, sem pričakoval t.i. novodobni odziv oz. večinskega zgražanja. In če povem po domače: stari ‘gardi’ in ljudem z vasi je povsem jasno, da zrezki, pečenice, krvavice, klobase, salame, ‘ribice,’ pleskavice in podobno dobrote ne rastejo v trgovskih centrih in podobno, pač pa zato poskrbi človek, ki je bil nekoč plenilec, danes pa rejec. In po določenem času se odloči za žrtvovanje vzgojenega, pitananega…

KAJ SO KOLINE? Ponekod so temu običaju, ko se je poleg družine zbrala množica sorodnikov, sosedov in prijateljev, rekli tudi furež, svinjski praznik ali koljereja.

Koline ponekod na kmetih še danes veljajo za pravi družinski praznik domačije. Ni imel točno določenega datuma, so pa vselej prašiča zaklali pozimi. Čas od prve polovice novembra pa vse do konca januarja je za to delo najbolj primeren. In še vedno po dolenjskih vaseh negujejo to tradicijo oz. praznik.

In morda nekateri, ki se zgražajo nad tem običajem, ker morda ne uživajo mesa in je to za njih nedopustno, me zanima, ali tudi morda svojega štirinožnega ljubljenca, mislim na psa ali mačko, hranijo z zelenjavo oz. ostalimi nadomestili?