FOTO: Grubar je šentjernejski kralj cvička

FOTO: Grubar je šentjernejski kralj cvička

-
1 808

Društvo Vinogradnikov Šentjernej je pripravilo ocenjevanje vin svojih članov. Vina sta ocenjevali dve komisiji, katerima sta predsedovala dva naša priznana strokovnjaka, Samo Hudoklin in Gregor Štemberger.

Med cvički je letos dobil najvišjo oceno cviček našega mladega vinogradnika in strokovnjaka za vinarstvo Jureta Grubarja iz Malega Bana. Njegov cviček je dobil najvišjo oceno med ocenjenimi vzorci in sicer 16,23 točk. Tako smo dobili novega ŠENTJERNEJSKEGA KRALJA CVIČKA in seveda novo Županovo vino. Bilo je ocenjeno kar 23 vzorcev z oceno Velika zlata medalja. Še 26 vzorcev je dobilo oceno Zlata medalja in 10 vzorcev Srebrno medaljo. Med ostalimi vini je bilo najštevičneje zastopano vino Modra frakinja različnih letnikov. MF L 2017 – dva vzorca sta bila ocenjena z oceno z Veliko zlato medaljo,14 vzorcev je bilo ocenjenih z ocenami Zlata medalja in 5 vzorcev z oceno Srebrna medalja. Letnik 2016-trije vzorci z Velika zlata medalja,trije vzorci z Zlato medaljo. 2016 MF barrique eden vz. ocenjen z Velika zlata medalja. MF L 2015 – trije vzorci Velika zlata medalja. 2015 MF barriqe je bil ocenjen prav tako z veliko zlato medaljo. Letos je bilo opaziti velik porast ostalih sortnih vin, ki so se predstavila kot zelo lepa in nekatera med njimi prav tako vrhunska vina. Velja omeniti Martinčičev Modri pinot, tako vzorca L 2017, še posebno Modri pinot L 2011 z oceno18,27 Velika zlata medalja.Med belimi vini, bilo jih je več ko deset različnih sort, bi izpostavil Traminec našega mladega vinogradnika Roka Dvojmovča, ki je bil ocenjen z 18,20 točk -Velika zlata medalja in vino Vinarstva Gros Grubar (Jure Grubar) Rumeni muškat z enako oceno 18,20 Velika zlata medalja.

Posebno pozornost velja omeniti vino, ki je bilo donegovano v kleti Kartuzija Pleterje pod budnim nadzorom in z veliko ljubeznijo ter seveda ogromno znanja gospoda Jožeta Simončiča. Govorim o vinu Bela zvrst jagodni izbor sladko – letnik 2009, ki je Šampion ocenjevanja z najvišjo oceno 19,27 Velika zlata medalja ŠAMPION ŠENTJERNEJSKEGA OCENJEVANJA.

Čestitam vsem, ki ste dali svoja vina na ocenjevanje, seveda še posebne čestitke veljajo našemu novemu ŠENTJERNEJSKEMU KRALJU g. Juretu Grubarju iz Kleti  Vinarstva GROS GRUBAR in seveda ŠAMPIJONU ŠENTJERNEJSKEGA OCENJEVANJA g. Jožetu Simončiču iz Kleti Pleterje.

Zahvalil bi se, tako vsem ocenjevalcem, kot tudi spremljevalni ekipi za vzorno speljano ocenjevanje, še posebej g. Mateju Rešetiču, ki je celotno ocenjevanje tudi pripravil in vodil HVALA!

Zapisal za Društvo Vinogradnikov Šentjernej Darko Bambič