FOTO: In občinski štipendisti so…

FOTO: In občinski štipendisti so…

-
1 563

Na Mestni občini Novo mesto so slovesno podpisali pogodbe z novo generacijo občinskih štipendistov. Po lanski prvi generaciji so letos prejeli 27 prijav, med katerimi so izbrali študentko dentalne medicine Anjo Fink, šahista Vida Dobrovoljca in teniško igralko Živo Falkner. Če je lansko generacijo zaznamovala glasba, letos prevladujejo športniki.

Občina se je lani po nekaj letih ponovno odločila za uvedbo štipendij in denarnih pomoči, s katerimi prihaja naproti perspektivnim mladim Novomeščanom, ki imajo z novim sistemom štipendiranja priložnost, da razvijajo svoje posebne talente. Sredstva so prednostno namenjena posameznikom z izjemnimi dosežki na različnih področjih, kot so kultura, umetnost, šport in znanost. Letošnji izbranci se pridružujejo Galu Pavlinu, Manji Slak in Urošu Prešernu, ki so štipendije prejeli lani. Štipendija se podeljuje za obdobje trajanja šolanja in znaša 300 evrov mesečno za šolanje v tujini in 200 evrov za šolanje v Sloveniji.

Prejemniki izredne štipendije 2017/2018

Anja Fink

Anja je študentka 2. letnika dentalne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Že kot dijakinja novomeške gimnazije je dosegala uspehe tako na šolskem kot športnem področju. Udeleževala se je tekmovanj iz razvedrilne matematike in logike ter bila aktivna mlada raziskovalka.

Kot študentka dentalne medicine s prispevki s področja medicine in dentalne medicine sodeluje na mednarodnih znanstvenih konferencah in je članica študentske skupine “Zobek”, v okviru katere te skupine je že obiskala otroke v novomeškem vrtcu ter jim predstavila osnove ustne higiene.

V okviru športnega udejstvovanja je dosegla zavidljive rezultate kot mažoretka, zadnja leta pa je aktivna in uspešna tekačica. Kot članica Atletskega kluba Krka Novo mesto je osvojila 2. mesto na polmaratonu v Celovcu in 1. mesto na polmaratonu v Wachavu v Avstriji. Na nočnem teku v Metliki je zasedla absolutno 1. mesto med ženskami, mednarodnem tekmovanju v Poreču pa na dolžini 14 km absolutno 2. mesto. Je kategorizirana športnica državnega razreda v športni panogi atletika – cestni tek pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Živa Falkner

Gimnazijka Živa Falkner je naša uspešna teniška igralka. V Teniškem klubu Krka Otočec je začela trenirati pri štirih letih in hitro pokazala izjemen talent za teniško igro. V letih 2014 in 2015 je osvojila 13 naslovov na turnirjih Tennis Europe, v letu 2016 pa je kakovostno igro na turnirjih prvega ranga potrdila še z uvrstitvijo v četrtfinale evropskega posameznega prvenstva in na zaključnem mastersu osmih najboljših igralk v Evropi. Leto 2016 je tako končala kot prva na lestvici Tennis Europe do 14 let in prejela prestižno priznanje Tenis Europe Junior Tour Player of the year. Živa je kot članica reprezentance zastopala Slovenijo tudi na Olimpijskem festivalu mladine julija 2017 na Madžarskem in v kategoriji dvojic osvojila srebrno medaljo.

Zaradi izjemnih dosežkov se je sredi letošnjega decembra na svetovni mladinski lestvici Junior do 18 let iz 1441. mesta povzpela na zavidljivo 284. mesto.

Vid Dobrovoljc

Vid je dijak 3. letnika Gimnazije Novo mesto. Je uspešen šahist že od 5. leta. 3 leta je stalni član slovenske šahovske reprezentance do 18 let, ter članske ekipe Šahovskega društva Krka Novo mesto. Njegovi največji dosežki so 2. mesto na 17. posameznem evropskem prvenstvu v hitropoteznem šahu fantov do 18, 1. mesto na absolutnem državnem prvenstvu do 20 let za leto 2017, ter osvojitev naziva Fide mojster v letu 2016.