FOTO: Konec tedna Praznik kozjanskega jabolka

FOTO: Konec tedna Praznik kozjanskega jabolka

-
0 50

Praznik kozjanskega jabolka je tradicionalna in na Kozjanskem daleč največja prireditev, ki se bo letos odvijala že sedemnjastič zapovrstjo in bi bili takšne reklame še kako veseli. V lanskem letu nas je tako v soboto kot v nedeljo prav dež, letos pa kaže, da bo vsaj sobota sončna. Prireditev se odvija v Podsredi.
Kozjanska jabolka prihajajo iz visokodebelnih travniških sadovnjakov, ki so prioritetni, naravovarstveno med najpomembnejšimi habitati v Kozjanskem parku – tu namreč živijo nekatere vrste ogroženih ptic kot so vijeglavka, zelena žolna, pivka, veliki skovik, pogorelček, čuk in rjavi srakoper in ravno zaradi njih so ti habitati vključeni v območje Natura 2000 po »Ptičji direktivi«. Jabolko iz visokodebelnih travniških sadovnjakov pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanje in zdravo hrano ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka in identifikacije domačinov z zavarovanim območjem.

Prireditev Praznik kozjanskega jabolka sicer traja ves teden, vendar je za vse najbolj zanimiv sejem, ki se vedno odvija drugi vikend v oktobru. Letos bo torej v soboto, 8. in v nedeljo 9. oktobra. Letošnje sejemsko dogajanje bo v soboto, 10. oktobra ob 10. uri odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo gospod Zdravko Počivalšek. Na tej prireditvi, ki se odvija na trgu Podsreda se predstavljajo ekološke kmetije, tradicionalni obrtniki, društva.. skupaj na 140 stojnicah. Na sejmu ne najdete nobenega kiča!!! Celotno sejemsko dogajanje pa popestrimo s kulturnim programom kjer se zvrstijo ljudski pevci in godci, harmonikarji, folklorne skupine, mažuretke… skupaj preko 200 nastopajočih.

Že osmo leto zapored bomo podelili naziv “Carjevič”-ta naziv si pridobi sadjar, ki v tistem letu najbolje poskrbi za svoj sadovnjak (gre za stare visokodebelne sadovnjake-torej stare sorte jabolk). Carjeviča ustoličimo na sadjarskem tronu.

Prav tako osmo leto pa bomo podelili tudi naziv “Štrudlmojstr-ca”-ta naziv si pridobi oseba, ki po mnenju komisije speče najboljši “študl”. Štrudl se razvleče in peče na prireditvenem prostoru pred obiskovalci.

Vsako leto pripravimo tudi tekmovanje v najdaljšem olupu. Rekorden olup pripada Martinu Magdalencu in ta olup je meril 540 cm. Praznik kozjanskega jabolka obišče preko 15.000 obiskovalcev.